Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. Szeptember 12. 14:25, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

Kétszázmilliós bírság, javuló tapasztalatok a nyári ellenőrzések végeredménye

Kétszázmilliós bírság, javuló tapasztalatok a nyári ellenőrzések végeredménye

A Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatóján Kardeván Endre államtitkár a kiemelt nyári akció eredményein kívül a szokásos júliusi–augusztusi ellenőrzés tapasztalatairól is beszámolt.

A Megyei Kormányhivatalok Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságai, zöldség-gyümölcs minőségellenőrei és növényvédelmi felügyelői július 4. és augusztus 12. között, a nyári akció keretében a szezonális zöldségek, gyümölcsök forgalmazóit és termelőit is ellenőrizték, kiemelt figyelmet fordítva a görögdinnye forgalmazásra.

Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár elmondta, hogy a belföldi kereskedők ellenőrzésénél, a friss zöldség és gyümölcs forgalmazásnál kirívó szabálytalansággal nem találkoztak.

A 693 hazai kereskedőnél, valamint 120 kistermelőnél összesen 1.696 tételt ellenőriztek a szakemberek, és 71 alkalommal szabtak ki élelmiszer-ellenőrzési bírságot, mintegy 1,4 millió Ft értékben. Hét esetben azért büntették meg a forgalmazókat, összesen 350.000 forintra, mert nem tudták igazolni termékük eredetét.

A görögdinnye-árusítás ellenőrzésekor 350 forgalmazónál mintegy 520 alkalommal vizsgálódtak az adott időszakban. A hazai dinnyék az esetek döntő többségében megfelelő minőségűek, érettek és tiszták is voltak. Az elmúlt évekhez viszonyítva látványosan javult a minőség. A júliusi csapadékos időjárás ellenére csak két sáros, földes dinnyetételt találtak az ellenőrök. Ugyanakkor az útszélen áruló, úgynevezett őstermelők között olyanokra is bukkantak, akik nem a saját terméküket kínálták. Ezért megbírságolták őket.

Öt esetben szabtak ki élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot, összesen 250.000 Ft értékben amiatt, hogy a kereskedők nem tudták a dinnyék eredetét igazolni, minőségi hibák miatt pedig 10 alkalommal fizettettek élelmiszer-ellenőrzési bírságot összesen 330.000 forintot.

Az áruk növényvédőszer-maradék tartalmát is megvizsgálta a Megyei Kormányhivatalok illetékes szakemberei – közölte az államtitkár. Huszonegy zöldség- és gyümölcsféléből 119 mintát vettek az ellenőrök, amelyekből mintegy 250 különböző hatóanyagra és azok bomlástermékeire kiterjedően 26.400 analitikai vizsgálatot végeztek.

Összesen egy uborka és egy őszibarack mintában találtak határérték feletti mennyiségben rovarölő-, illetve gombaölőszer-maradványokat. Az államtitkár arra is rámutatott: ez nem jelenti azt, hogy ezek egyszeri fogyasztása betegséget okozhatott volna, hiszen a határértéket némileg meghaladó mennyiség csak hosszú távon fejtett volna ki károsító hatást, de ilyen termék nem kerülhet a fogyasztók asztalára.

Július 04. és augusztus 25. között ellenőrizték akciószerűen a nagy tömegeket megmozgató rendezvényeken, mint a különböző sör- és halfőző fesztiválokon, várjátékokon, falunapokon, a Sziget Fesztiválon és egyebek mellett a Forma-1-en megjelenő élelmiszer-árusítókat.

Ennek során összesen 1.045 ellenőrzés keretében 828 vendéglátó- , élelmiszert forgalmazó egységet vizsgáltak meg a szakemberek - mondta Kardeván Endre. Ezek többsége, 80 százaléka (667) megfelelően, biztonságos körülmények között üzemelt - folytatta az államtitkár, - 17 százalékuknál (139 létesítmény) kisebb, azonnal javítható hibákat tártak fel. Az árusok nem egészen 3 százalékánál, - 22 esetben - volt szükség hatósági intézkedésre.

A szerencsére a vizsgálati időszakban a szakemberek a rendezvényeken kirívó, nagy jelentőségű hiányosságokat nem tapasztaltak. A leggyakrabban a személyi higiénével, az egészségügyi alkalmassággal összefüggő szabálytalanságokat észleltek a hatóság munkatársai. Jó kezdeményezés volt egyes megyékben a hatósági szakemberek és a rendezvényszervezők előzetes együttműködése, mely csökkentette a lehetséges későbbi hibákat.

Kisebb súlyú élelmiszer-biztonsági hiányosságok miatt 59 alkalommal adott ki figyelmeztetést a hatóság, és 9 esetben szabott ki helyszíni bírságot, összesen 220.000 Ft értékben, 16 alkalommal pedig élelmiszerlánc-felügyeleti bírsággal sújtotta a szabály szegőket összesen 2.188.280 Ft értékben.

Kardeván Endre az éves ellenőrzési tervnek megfelelő monitoring-vizsgálatok eredményét is ismertetve, összesítette a tapasztalatokat. Elmondta, hogy július 1. és augusztus 31. között összesen 12 ezer 502 ellenőrzést végeztek, ezek során 100, millió 725 ezer Ft élelmiszer-ellenőrzési bírságot, 97 millió 229 ezer Ft minőségvédelmi bírságot és mintegy másfél millió Ft helyszíni, illetve egyéb bírságot szabtak ki. Az államtitkár külön felhívta a figyelmet arra, hogy a minőségvédelmi bírság összege azért ilyen magas, mert nagyobb tétel tisztázatlan eredetű bort találtak. Egyebek mellett egy Bikavérnek nevezett és egy Tokaji Furmint néven futó terméket. Előbbi esetben 38 milliós, utóbbiban 25 milliós bírságot szabtak ki, és ki is vonták a fogalomból az italokat. A borhamisítással kapcsolatos negatív tapasztalatok ellenére összességében megállapítható, hogy az ellenőrzések mérlege élelmiszer-biztonsági szempontból megfelelő, az előző évek javuló tendenciája továbbra is érvényesül.

OrientPess Hírügynökség

Címkék: ellenőrzés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére