Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2013. November 19. 00:00, kedd | Helyi

Kétszeresen jubiláló Márton-nap

Kétszeresen jubiláló Márton-nap

Két évforduló is kapcsolódott a Környei Németek Baráti Köre és Kultúregyesülete által szervezett szombati Márton-napi ünnepséghez

A vidám, hagyományőrző program pontosan tízedik alkalommal csalogatott fellépőket és vendégeket egyaránt, a burgerlandi hagyományos zenék feldolgozásait játszó Originale Sautanz-Musi zenekar pedig szintén a kezdetektől, tehát tizedszer húzta nemcsak a műsor részeként, de az azt követő bálban is a talpalávalót.
2004 óta emlékezik meg Környén a Környei Németek Baráti Köre és Kultúregyesülete Szent Mártonról, akinek elsősorban Németországban, de szűkebb hazánkban a németajkú településeken is őrzik legendáját önzetlenségéről, adakozásáról, jószívűségéről. A mai Szombathely környékén született püspökhöz számos népszokás is kötődik. A gyerekek többnyire lampionos felvonulásokat tartanak, így a Német Hagyományőrző Gyermekcsoport fiúcskái, lánykái is apró mécsesek fényeinél léptek a Művelődési Ház színpadára Krállné Mózer Nikoletta vezetésével, majd arattak bájos előadásukkal hatalmas sikert és zsebeltek be mosolyt, kacagást, vastapsot.
Őket követte a szintén helyi Német Nemzetiségi Iskolás csoport, a Kismarosi Énekkar, majd fergeteges polkákkal a Szivárvány Táncegyüttes legidősebb aktív korosztálya, s az utánpótlás Hétszínvirág. Mindkét táncos csapat igazolta elnevezésük sokszínűségét: magyar és nemzetiségi produkcióik egyaránt vérpezsdítőek, táncra sarkallók.
Az 1976-ban alakult Pusztavámi Német Nemzetiségi Énekkar dalai továbbfokozták a hangulatot. Műsoruk koreográfiájában a vidámság „poharai” is szerephez jutottak, de a kismarosi Nachtigall Kórus és Marus Hagyományőrző Tánccsoport előadása sem nélkülözte a túlzottan „vidám” férfiember cselekedeteinek érzékeltetését.
A színpadi programok sorát a fennállásának 20. évfordulóját ünneplő Környei Német Nemzetiségi Dalkör zárta, amely a 16 esztendeje alakult Originale Sautanz-musi zenekarral közös produkcióval is meglepte a vendégeket.
A rendezvényen Wéber István a Környei Németek Baráti Köre és Kultúregyesülete elnöke virággal fejezte ki köszönetét Fábián Józsefné, Annus néni számára, hiszen – ahogy mondani szokták – ez a műsor, pontosabban a zenekarral ez a kapcsolat nem jött volna létre, ha nincs ő…

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 16. 08:16, kedd | Bulvár

Felmérés: a skótok 40 százaléka örül, hogy az angolok kikaptak a döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örül, hogy Anglia labdarúgó-válogatottja vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.