Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. November 18. 13:48, péntek | Kék hírek
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kevesebb baleset történt az ország útjain - csökkent az ittas vezetés aránya

Kevesebb baleset történt az ország útjain - csökkent az ittas vezetés aránya

Az év harmadik negyedévében 8 százalékkal kevesebb személyi sérüléssel járó baleset történt a közutakon, mint egy évvel korábban - közölte a KSH.

A balesetek kimenetele kevésbé volt súlyos: míg a halálos és a súlyos sérüléssel járó balesetek száma nagyobb, a könnyű sérüléssel járó balesetek száma kisebb arányban csökkent.

Az ittasan okozott balesetek száma is jelentősen visszaesett. A harmadik negyedévben közel 11 700 személysérüléses közúti közlekedési baleset történt, 70 százaléka lakott területen belül. A lakott területen belül okozott balesetek száma kisebb arányban csökkent, mint a lakott területen kívül okozottaké. Több mint 15 000-en szenvedtek közúti balesetet. 427 személy vesztette életét, a súlyosan megsérültek száma megközelítette a 3900-at, a könnyen megsérülteké meghaladta a 11 000 főt. A meghalt személyek 46 százaléka vétlen áldozat volt. A személygépkocsiban utazó sérültek 45 százaléka nem használta a biztonsági övet. Gyermekbalesetben 1191-en sérültek meg, 87 százalékuk könnyű sérülést
szenvedett, és 4 gyermek vesztette életét.

A balesetek 55 százalékát személygépkocsik, 12 százalékát kerékpárosok,9 százaléka tehergépkocsik, 6 százalékát segédmotoros kerékpárosok, 5 százalékát motorkerékpárosok okozták. A többi jármű, az utasok hibája és egyéb ok miatt bekövetkezett balesetek részesedése 7 százalék. A gyalogosok 6 százalékos arányban voltak okozói a baleseteknek. A motorkerékpárosok 21, a segédmotoros kerékpárosok 6 százalékkal több balesetet okoztak, mint az előző év azonos időszakában.

A balesetek 92 százaléka a járművezetők hibájából történt. A kategórián belül a legnagyobb arányt a sebesség nem megfelelő megválasztása képviseli, és az esetek száma az előző évi azonos időszak szintjéhez képest lényegében nem változott. Az autópályákon 2011 I–III. negyedévében 6 százalékkal kevesebb baleset történt, mint egy évvel korábban. Az autópálya hosszához mért fajlagos mutatók szerint az M1-es autópályán történt a legtöbb baleset, száz km-re 47 baleset jutott. Az M5-ös autópályán megsérült személyek 60 százaléka külföldi állampolgár volt. Az úthosszhoz viszonyított mutató szerint legveszélyesebb útszakasz az M0 autóút volt száz kilométerre jutó 49 balesettel. A balesetek csökkenő arányában játszott szerepet az alkohol. Az ittasan okozott balesetek aránya a kerékpárosok és a segédmotorkerékpár-vezetők által okozott balesetek között a legmagasabb. A motorkerékpárosok 4 százalékkal több balesetet okoztak ittas állapotban, mint egy évvel korábban.

Régiós bontásban vizsgálva, az előző év azonos időszakának adataihoz viszonyítva 2011 első háromnegyed évében a balesetek száma Nyugat-Dunántúlon 2 százalékkal nőtt, Dél-Dunántúlon az előző évivel közel azonos szinten maradt, a többi régióban csökkent. A területen bejegyzett tízezer gépjárműre jutó balesetek száma Észak-Magyarországon a legalacsonyabb, az országos átlag 32 volt. Az ittasan okozott balesetek száma a Dél-Dunántúlon nőtt, a többi régióban csökkent. A legnagyobb csökkenést Észak-Magyarországon regisztrálták, ahol 34 százalékkal kevesebb balesetet követtek el ittas állapotban, mint egy évvel korábban.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:51, kedd | Kék hírek

Drogterjesztői hálózatot számolt fel a rendőrség

Drogterjesztői hálózatot számolt fel egy időben, több összehangolt rajtaütéssel a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI), a Terrorelhárítási Központ (TEK) műveleti egysége és a Pest vármegyei rendőrség

2024. Április 15. 14:14, hétfő | Kék hírek

Pillangókéssel szúrta meg, belehalt - Videó

Vádat emeltek az Erzsébet téri halálos késelés ügyében.

2024. Április 12. 14:19, péntek | Kék hírek

Több mint ezer liter alkoholos italt találtak a pénzügyőrök Nagylaknál

Több mint ezer liter alkoholos italt, valamint cigarettát találtak a pénzügyőrök Nagylaknál egy román furgonban - tájékoztatta Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-t.