Városlista
2024. július 19, péntek - Emília

Hírek

2012. November 15. 11:56, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Kifogásolják a magyarországi érettségi bizonyítványt

Kifogásolják a magyarországi érettségi bizonyítványt

A romániai Konzervatív Párt (PC) Kovászna megyei szervezetének elnöke bejelentette: az oktatási minisztériumhoz fordul a magyarországi érettségi bizonyítványok ügyében.

Dan Suciu az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozva a román oktatási rendszer elleni szabotázsakciónak nevezte azt, hogy egyes magyarországi oktatási intézmények olyan romániai magyar fiataloknak adnak érettségi bizonyítványt, akik Romániában elbukták az érettségi vizsgát.
A román kormánykoalíció legkisebb pártjának helyi vezetője, a kézdivásárhelyi körzet képviselőjelöltje úgy vélte, fennáll annak a veszélye, hogy a magyar diákok felhagynak a tanulással látván, hogy könnyűszerrel érettségizhetnek valamelyik magyarországi intézményben.
"Felkérem Ecaterina Andronescu tanügyminiszter asszonyt, hogy kezdeményezze Magyarország kiiktatását a diplomák elismerésével foglalkozó nemzetközi rendszerből, mert nem normális, hogy egy Romániában, Franciaországban, vagy más civilizált országokban nehezen megszerezhető érettségi oklevelet simán, egy magyarországi oktatási intézménybe elküldött levél által meg lehessen szerezni" - jelentette ki a politikus.
Székelyföldön a Magyarországon bejegyzett Sziltop Nonprofit Kft. által működtetett vásárosnaményi Kölcsey Ferenc gimnázium indított levelező tagozatú gimnáziumi képzést, amely a magyar állampolgárságot szerzett tanulók számára magyarországi normatív támogatással biztosítja az érettségizés lehetőségét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 19. 08:15, péntek | Külföld

Az Európai Parlament megválasztotta Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé

Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe.

2024. Július 19. 08:08, péntek | Külföld

Donald Trump az Egyesült Államok megosztottságának lezárását ígérte

Az Egyesült Államok politikai megosztottságának lezárását ígérte Donald Trump a Republikánus Párt elnökjelölő konvencióját lezáró beszédében csütörtökön Milwaukee-ban.

2024. Július 18. 07:55, csütörtök | Külföld

Donald Trump megfizettetné a védelmet Tajvannal

Tajvannak fizetnie kellene a védelemért, mert a sziget semmit sem nyújt az Egyesült Államoknak - jelentette ki Donald Trump amerikai elnökjelölt a Bloomberg Businessweek hetilapnak adott interjújában.

2024. Július 18. 07:48, csütörtök | Külföld

Az Európai Parlament továbbra is kiáll Ukrajna határozott támogatása mellett

A héten megalakult új Európai Parlament szerdai strasbourgi plenáris ülése elfogadta első hivatalos állásfoglalását, amelyben a testület képviselőinek többsége továbbra is Ukrajna határozott támogatását szorgalmazza.