Városlista
2024. szeptember 7, szombat - Regina

Hírek

2014. Augusztus 08. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kijátszanák a törvényt a végrehajtók

Kijátszanák a törvényt a végrehajtók

A devizahiteles-törvény ellenére nem függesztik fel a végrehajtók azokat az eljárásokat, amelyeket külföldi székhelyű pénzintézetek kezdeményeztek magyar adósokkal szemben. Az Igazságügyi Minisztérium szerint viszont nincs kivételezett bank, a törvény minden pénzintézetre kiterjed - írja a Magyar Nemzet.

Noha a július 26-án hatályba lépett devizahiteles-törvény értelmében fel kell függeszteni minden végrehajtási eljárást, amely a devizaalapú hitelszerződések, a forintalapú fogyasztási hitelszerződések, valamint a lízingszerződések alapján indult, a lap birtokába került dokumentum szerint a végrehajtói kamara inkább megkerülné a törvényt. A lapnál jelentkezett egy adós, aki azt kérte az ügyében eljáró végrehajtótól, hogy a hitelszerződése alapján indult eljárást függessze fel a devizahiteles törvény értelmében. Fogarasi László önálló bírósági végrehajtó irodájában ehelyett azonban egy dokumentumot adtak át az adósnak, amely a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara állásfoglalását tartalmazta.

A végrehajtóknak készült szövegben az állt, hogy a devizahiteles-törvény hatálya nem terjed ki azokra a bankokra és pénzügyi vállalkozásokra, amelyek székhelye Magyarországon kívül van, így ezekben az esetekben a végrehajtás folytatható. Ez alapján az adósnak azt mondták, mivel ő olyan banktól vett fel hitelt, amelynek székhelye nem Magyarországon van, így nem függesztik fel a végrehajtást. A Magyar Nemzeti Bank honlapja szerint több tucat külföldi székhelyű pénzintézet tevékenykedik Magyarországon, s vannak köztük olyanok is, amelyek devizában hiteleztek.

A devizahiteles-törvényt beterjesztő Igazságügyi Minisztérium a lap megkeresésére közölte, nincs olyan hitelintézet vagy pénzügyi intézmény, amelyre ne terjedne ki a törvény hatálya, ebből következően pedig a végrehajtási eljárások felfüggesztésével kapcsolatban sincs kivétel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 06. 08:29, péntek | Belföld

Matolcsy György: teljes gazdasági fordulatra van szükség Magyarországon

Teljes gazdasági fordulatra van szükség Magyarországon; 2021 és 2024 között az úttévesztés miatt veszélybe került lényegében minden, a 2010-es években elért eredmény, és veszélybe került a 2030-ig kitűzött célok elérése

2024. Szeptember 06. 08:27, péntek | Belföld

Nagy Márton a világ vezető akkumulátor újrahasznosítóinak vezetőivel tárgyalt Kínában

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter pekingi látogatásának egyik kiemelt célja az akkumulátor újrahasznosító technológiával rendelkező kínai vállalatok megismerése és lehetséges magyarországi befektetéseik megvizsgálása.

2024. Szeptember 06. 08:19, péntek | Belföld

Erdőtűz Vasban - Az oltás utómunkálatait végzik a tűzoltók

Az oltás utómunkálatait végzik a tűzoltók Vas vármegyében, ahol Csönge térségében csütörtökön előbb az aljnövényzet, illetve a bozótos kapott lángra.

2024. Szeptember 06. 08:18, péntek | Belföld

Megérkezett a kecskeméti repülőbázisra az első magyar KC-390 katonai szállítórepülőgép

Megérkezett a Magyar Honvédség vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár bázisára, Kecskemétre csütörtökön az első magyar KC-390 Millennium katonai szállítórepülőgép.