Városlista
2024. július 30, kedd - Judit

Hírek

2012. Augusztus 03. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kínai óriásberuházás Magyarországon?

Kínai óriásberuházás Magyarországon?

Teljesítményfokozó szerepet is szán a külpiaci aktivitásban a megnyitandó kereskedőházaknak Szijjártó Péter. A Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára a Napi Gazdaságnak azt nyilatkozta, hogy a már itt lévő multik további beruházásaihoz ígér adminisztratív segítséget, valamint azon dolgozik, hogy tető alá hozzanak egy nagyobb méretű, zászlóshajónak számító kínai beruházást.

Szijjártó úgy látja: nagyon fontos volna, hogy egy kiemelkedő projektet, egy, a termelőágazatot érintő, ezres nagyságrendű munkahelyteremtéssel járó beruházás Magyarországra hozzanak, az megnyithatná az utat a további befektetések előtt is.

Az biztos, a világgazdasági környezet nem annak kedvez, hogy óriási beruházásokról hozzanak sorozatban döntést a nyugati gazdasági szereplők. Emiatt is van létjogosultsága a keleti nyitás politikájának, amelynek révén kiegészíthető a nyugati integrációban való sikeres részvételünk. Ennek kapcsán folyamatosan vannak egyeztetések arról, hogy nagyobb gyártókapacitások kerüljenek ide akár kínai, akár más cégektől, és amint olyan fázisba ér egy projekt, hogy konkrétumokról tudjunk beszélni, tájékoztatást fogunk adni.Nagyon fontos volna, hogy egy nagy zászlóshajó-projektet nyélbe tudjunk ütni, az megnyithatná az utat a további befektetések előtt is.

Szijjártó Péter fontosnak tartja, hogy a már Magyarországon működő nagy külföldi beruházók számára olyan környezetet teremtsenek, amely őket újabb és újabb fejlesztésekre sarkallja. Kiemelkedő jelentősége van ezért annak a mintegy harminc külföldi befektetővel aláírandó stratégiai keretmegállapodásnak, amely az innovációs tevékenység támogatására, a képzési együttműködésre, valamint a beszállítói láncban a magyar részvétel növelésére fókuszál.

Szíjjártó Péter azt is mondta, 2014-ben biztosan mérleget kell majd vonni. Ha akkor jóval többen fognak dolgozni, mint 2010-ben − és feltételezzük, hogy ebben szerepe van annak is, hogy a külföldi vállalatok hogyan érzik magukat Magyarországon, illetve hogy mennyire volt sikeres a külkapcsolatok építése −, elégedettek leszünk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 30. 08:10, kedd | Belföld

Lázár János: augusztusban fizetés kiegészítés lesz a MÁV-nál

Augusztusban fizetés kiegészítés lesz a MÁV-nál, és nagy bejelentések várhatóak a minisztériumban Lázár János építési és közlekedési miniszter hétfői Facebook-posztja szerint.

2024. Július 30. 08:08, kedd | Belföld

Budapesten és száznyolcvan településen folytatódik a szúnyogok elleni védekezés

Tíz vármegye száznyolcvan településén és hat budapesti kerületben, összesen negyvenezer hektáron folytatódik a szúnyoggyérítés a héten; a gyérítést végző járművek az esti és az éjszakai órákban dolgoznak

2024. Július 29. 08:11, hétfő | Belföld

Menczer Tamás: sok fiatal csatlakozására számítok!

Sok fiatal Fideszhez csatlakozására számít a jövőben Orbán Viktor miniszterelnök szombati, tusványosi beszéde hatására a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója, aki erről a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában beszélt.