Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Szeptember 12. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kiterjesztenék a diákhitelt

Kiterjesztenék a diákhitelt

A napokban eljuttatja a kormánynak legújabb javaslatcsomagját a Magyar Rektori Konferencia.

A dokumentumban az intézményvezetők többek közt azt kérik: ne csak a gólyák, hanem a felsőbb évesek is igényelhessék a Diákhitel 2-t. Továbbá kezdeményezik azt is, hogy az önköltséges hallgatók is részesülhessenek tanulmányi ösztöndíjban – közölte a Magyar Nemzettel Mezey Barna, a testület elnöke.

A testület konkrét jogszabály-módosító javaslatokat is tesz. Ajánlásaik egy része a finanszírozásra vonatkozik, elsősorban arra, hogy milyen ellenpólusokat lehetne felépíteni, amelyek a csökkenő állami támogatást helyettesítik, ellensúlyozzák, pótolják. Mezey Barna azt mondta, szeretnék elérni például, hogy a piac szereplői is átvállalhassák utólagosan a hallgatóktól a diákhitel visszafizetését – mint ahogy az állam teszi majd ezt a közszolgálatban elhelyezkedők esetében –, s a cégek mindehhez adókedvezményt kapjanak. Ugyancsak adókedvezménnyel ösztönöznénk azokat a vállalatokat, alapítványokat, amelyek ösztöndíjak felkínálásával szállnak be az ágazat, a hallgatók támogatásába. Javasolják továbbá, hogy a Diákhitel 2 igénylésének lehetőségét nyissák meg a már felsőoktatásban tanuló önköltséges hallgatók előtt is, és ne csak felmenő rendszerben vezessék be az új, kötött felhasználású konstrukciót. Hozzátette: a minőség javítását szolgálná, ha a döntéshozók változtatnának a tanulmányi ösztöndíj szabályain is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: