Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Június 27. 11:41, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Költségvetés – MSZP: a büdzsé nem fog megállni a lábán

Költségvetés – MSZP: a büdzsé nem fog megállni a lábán

Az MSZP véleménye szerint a jövő évi költségvetés nem fog megállni a lábán, az arra vonatkozó előterjesztést alapjaiban kellene megváltoztatni ahhoz, hogy elfogadható legyen – mondta szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján Tukacs István. Az ellenzéki párt elutasítja a büdzsé tervezetét, ahhoz módosító javaslatokat sem nyújt be.

A nemzetgazdasági miniszternek a törvényjavaslat szerdán megkezdődött parlamenti vitájában elmondott expozéjára reagáló politikus úgy fogalmazott: Matolcsy György "továbbra is a tündérmesékben él", amikor úgy gondolja, hogy néhány egyszerű mondattal elintézhetőek a büdzsé problémái. Azt nem lehet "ráolvasással" megoldani, hogy a költségvetés nem fog megállni a lábán - mondta.
A képviselő közölte, a szocialisták úgy látják, hogy a büdzsé bevételi és a kiadási oldala is gyenge lábakon áll, ezért biztosak abban, hogy a későbbiekben egy erős korrekciót kell majd végrehajtani a költségvetésen.
Tukacs István szerint a Költségvetési Tanács és az Állami Számvevőszék véleménye szöges ellentétben áll a nemzetgazdasági miniszter által szerdán elmondottakkal. Hangsúlyozta: Matolcsy György nem volt hajlandó azzal foglalkozni, hogy a körülményeiben még nem ismert sárgacsekk-adó hogyan teremt akkora bevételt, amit papíron jeleztek. A nemzetgazdasági miniszter arra a megállapításra sem reflektált, amelyik szerint a bevételek harminc százaléka nincs alátámasztva – hívta fel a figyelmet Tukacs István.
Az MSZP úgy látja, hogy a költségvetésnek nincs elfogadható része, ezért azt egészében vetik el. Szerintük a büdzsét alapjaiban kellene megváltoztatni ahhoz, hogy elfogadható legyen, ezért a javaslathoz módosító indítványokat sem nyújtanak be, mert részleteiben sem érzik korrigálhatónak azt – közölte a képviselő.
Jelezte: ehelyett ősszel egy alternatív költségvetési javaslatot nyújtanak majd be, amelynek a progresszív személyi jövedelemadó, a tőkejövedelmek kulcsának felemelése, egy átgondolt járulékcsökkentési javaslat és egy növekedéspárti program is a része lesz.

Címkék: Pártok-MSZP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során