Városlista
2024. július 22, hétfő - Magdolna

Hírek

2013. Április 10. 11:40, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Koreai-félsziget - Észak-Korea Japán és amerikai bázisok elpusztításával fenyegetett

Koreai-félsziget - Észak-Korea Japán és amerikai bázisok elpusztításával fenyegetett

Észak-Korea szerdán azzal fenyegette meg Japánt, hogy csatatérré változtatja az országot, és elpusztítja az ott található amerikai katonai bázisokat, miközben Tokió teljes készültségben várja a phenjani rezsim esetleges újabb rakétakilövését.

A Koreai Munkáspárt hivatalos lapja, a Rodong Szinmun ezen a napon azt írta: Japán Phenjannal szembeni ellenséges politikája pusztulást hoz a szigetországra. A lap szerint Észak-Korea öt japán nagyvárosra - Tokióra, Oszakára, Jokohamára, Nagojára és Kiotóra -, valamint a szigetországi amerikai katonai bázisokra fog megtorló csapást mérni, amennyiben Tokió és Washington nem hagy fel az ellenséges lépésekkel, és "háborút szít".
Japán elemzők értékelései szerint a fenyegetés Phenjan frusztrációját jelzi azzal kapcsolatban, hogy Japán az Egyesült Államokkal szorosan együttműködve szigorú szankciókat hozott a közelmúltban a kommunista rezsimmel szemben.
Ezzel párhuzamosan Onodera Icunori védelmi miniszter szerdán közölte, hogy Japán "teljes készültségben" várja Észak-Korea esetleges újabb rakétakilövését, amelyre amerikai és dél-koreai értesülések szerint bármelyik pillanatban sor kerülhet. Abe Sindzó miniszterelnök pedig ismét leszögezte, hogy a kormány mindent megtesz a japánok védelme érdekében.
Japán korábban Aegis rakétaelhárító-rendszerrel felszerelt rombolókat vezényelt a Japánt-tengerre, és Patriot légvédelmi rakétákat telepített Tokió belvárosába egy esetleges támadás elleni védekezés jegyében. Szakértők szerint elhanyagolható annak a valószínűsége, hogy Phenjan célba veszi a szigetországot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 22. 07:55, hétfő | Külföld

Joe Biden visszalépett az elnökjelöltségtől és Kamala Harrist támogatja új jelöltként

Joe Biden amerikai elnök visszalépett az elnökjelöltségtől, és alelnöke, Kamala Harris elnökjelöltségét támogatja.

2024. Július 21. 08:24, vasárnap | Külföld

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Szlovéniában

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Észak-Szlovéniában, a tűzoltók kétszáz esetben intézkedtek - írta a helyi sajtó szombaton.

2024. Július 19. 08:15, péntek | Külföld

Az Európai Parlament megválasztotta Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé

Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe.

2024. Július 19. 08:08, péntek | Külföld

Donald Trump az Egyesült Államok megosztottságának lezárását ígérte

Az Egyesült Államok politikai megosztottságának lezárását ígérte Donald Trump a Republikánus Párt elnökjelölő konvencióját lezáró beszédében csütörtökön Milwaukee-ban.