Városlista
2024. július 21, vasárnap - Dániel

Hírek

2021. Július 27. 15:40, kedd | Külföld

Koronavírus - Románia várhatóan szeptembertől teszi lehetővé a harmadik oltást

Koronavírus - Románia várhatóan szeptembertől teszi lehetővé a harmadik oltást

Románia várhatóan szeptembertől teszi lehetővé a harmadik oltást az egészségügyi dolgozóknak, a 65 évnél idősebbeknek, valamint a krónikus betegeknek

- jelentette ki kedden Valeriu Gheorghita, a romániai oltási kampányt koordináló bizottság (CNCAV) vezetője.

Sajtótájékoztatóján Gheorghita elmondta: nagyon valószínű, hogy szeptemberben elkezdődik a harmadik oltás beadása, mert az elmúlt napokban nőtt a megbetegedések száma és a sérülékeny kategóriákba tartozókat meg kell védeni a járvány negyedik hullámától.
Gheorghita szerint azoknak, akik átestek már a koronavírus-fertőzésen és be is olttatták magukat két dózissal, nem feltétlenül kell megkapniuk a harmadik adagot is.
Úgy vélte, Románia a negyedik hullám küszöbén áll, hiszen a delta variáns gyorsan terjed, Románia 41 megyéjéből 15-ben jelent meg az agresszíven fertőző indiai variáns. Romániában eddig 127 delta variánsos fertőzést regisztráltak, ebből 26 az elmúlt héten történt, öt beteg vesztette életét. A legtöbb delta variánsos megbetegedést Dél-Romániában, Bukarestben, Arges és Ilfov megyében jegyezték.
Az oltási kampány vezetője közölte még, hogy augusztus 2-tól a 12-17 év közötti gyerekek Moderna oltóanyaggal is immunizálhatók. Jelenleg ez a korosztály szülői beleegyezés mellett Pfizerrel oltható. A sajtótájékoztatón elhangzott még, hogy Románia 1,7 millió adag oltást adott el Dániának, több mint félmilliót a Moldovai Köztársaságnak és több mint 100 ezret Ukrajnának.
Kedden az elmúlt 24 óra alatt 175 koronavírusos fertőzést jelentettek 30 300 tesztből, s a járványnak újabb három halálos áldozata volt. A járvány kezdete óta eddig 1 082 551 ember betegedett meg Romániában, 1 047 388-at gyógyultnak nyilvánítottak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 19. 08:15, péntek | Külföld

Az Európai Parlament megválasztotta Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé

Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe.

2024. Július 19. 08:08, péntek | Külföld

Donald Trump az Egyesült Államok megosztottságának lezárását ígérte

Az Egyesült Államok politikai megosztottságának lezárását ígérte Donald Trump a Republikánus Párt elnökjelölő konvencióját lezáró beszédében csütörtökön Milwaukee-ban.

2024. Július 18. 07:55, csütörtök | Külföld

Donald Trump megfizettetné a védelmet Tajvannal

Tajvannak fizetnie kellene a védelemért, mert a sziget semmit sem nyújt az Egyesült Államoknak - jelentette ki Donald Trump amerikai elnökjelölt a Bloomberg Businessweek hetilapnak adott interjújában.

2024. Július 18. 07:48, csütörtök | Külföld

Az Európai Parlament továbbra is kiáll Ukrajna határozott támogatása mellett

A héten megalakult új Európai Parlament szerdai strasbourgi plenáris ülése elfogadta első hivatalos állásfoglalását, amelyben a testület képviselőinek többsége továbbra is Ukrajna határozott támogatását szorgalmazza.