Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Április 03. 07:01, kedd | Belföld
Forrás: OrintPress

Kövér foglalja el Schmitt posztját

Kövér foglalja el Schmitt posztját

Kövér László lesz az ideiglenes államfő, a házelnöki feladatokat megbízatása idejére helyettese, Lezsák Sándor veszi át. Az Országgyűlés 338 igen, 5 nem és 6 tartózkodás mellett fogadta el Schmitt Pál döntését.

Az InfoRádió közlése szerint az országgyűlési szavazáson két fideszes és három kereszténydemokrata politikus nemmel szavazott, a 6 fideszes képviselő pedig tartózkodott. A döntés elfogadásával Schmitt posztját ideiglenes jelleggel Kövér László jelenlegi házelnök veszi át, ő rendelkezik az államfői feladat-és hatáskörökkel.

Schmitt lemondását a parlamenti pártok és független képviselők is kommentálták: Molnár Csaba a Demokratikus Koalíció nevében remek döntésnek nevezte ezt, szerinte a volt elnök mély erkölcsi válságon lépett túl. A jobbikos Balczó Zoltán ennek apropóján a közvetlen elnökválasztás előnyeit méltatta, Schiffer András az LMP részéről pedig megköszönte Schmitt Pál kétéves tevékenységét – mint hangsúlyozta, a volt államfő körül kialakult helyzetet saját szimpátiáitól független méltatlannak tartotta, s a történetek felelőseként a miniszterelnököt nevezte meg. A közvetlen elnökválasztást ajánlotta az MSZP-s Tóbiás József is, aki Schmitt lemondását Orbán Viktor vereségeként értelmezte.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője szerint ugyanakkor világos, hogy , hogy az ellenzéki pártok számára a lemondás nem a kisdoktori dolgozatról szólt. Schmitt Pállal tehát nem az volt számukra a probléma, hogy 20 évvel ezelőtt írt egy dolgozatot, hanem az, hogy az elmúlt 2 évben aláírta a törvényeket, s az ellenzéki pártok nem kevesebbre játszottak, mint egy ember becsületére – fogalmazott Lázár.

OrientPress Hírügynökség
Kép: OrientPress Hírügynökség / archívum

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni