Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Október 25. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Középiskolások a vádlottak padján

Középiskolások a vádlottak padján

Nyílt napot tart több bíróság is csütörtökön a polgári igazságszolgáltatás európai napja alkalmából - mondta az egyik vendéglátó, Kerepesy Krisztián bíró szerdán az MTI-nek.

Emlékeztetett arra, hogy az Európai Tanács Miniszteri Bizottsága 2003-ban döntött a nyílt nap megrendezéséről, azóta október végén az Európai Unió minden tagállamában különböző programokkal próbálják meg közelebb vinni az igazságszolgáltatást a 'nem jogász jogkereső közönséghez'.

Magyarországon idén is országos lesz a program: a budapestiek mellett több vidéki bíróság is nyílt napon mutatkozik be. Az érdeklődők megtudhatják, hogyan működnek a bíróságok, mit jelent bírónak lenni, és az épületbejárások során a 'színfalak mögé' is betekinthetnek.

Kerepesy Krisztián elmondta: csütörtökön több mint háromszáz középiskolás ismerkedhet meg a Kúria, a Fővárosi Törvényszék, valamint az Országos Bírósági Hivatal (OBH) és a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) - művészettörténetileg is érdekes - közös épületével.

A látogatók a kétórás program során várhatóan beleshetnek egy valódi büntetőtárgyalásra, megnézhetik az esküdtszéki termet, ülhetnek a pulpituson és a vádlottak padján is. Jelezte, az idegenvezetést a fogalmazók, a titkárok és a bírók 'nem nyári egyetem jelleggel' tartják, inkább arról beszélnek, ami egyébként is érdekli a jogkereső közönséget.

Mindhárom épületnek gazdag történelme van, így a látogatók számos érdekes történetet is hallhatnak. Megnézhetik például a West-Balkán-ügy tárgyalóját, és abba a terembe is bemehetnek, ahonnan néhány éve az egyik vádlott szökni akart, kivetette magát az ablakon és meghalt.

A diákok a látogatás végén tesztet tölthetnek ki, a legjobbak pedig kisebb ajándékot kapnak. Kerepesy Krisztián elmondta azt is, hogy csütörtökre már teltházuk van, ám külön megkeresésekre az intézményeket más időben is felkereshetik az érdeklődők.

Az Országos Bírósági Hivatalban a nyílt nap keretében délután fővárosi ügyvédeket és a budapesti közjegyzői kamara tagjait fogadják, és a fejlesztők bemutatják nekik az ügyfélkapcsolatok elektronizálása keretében létrehozott 'e-bíróságot'. A bemutatót Handó Tünde, az OBH elnöke nyitja meg, bevezetőt mond Péntek László, a Fővárosi Törvényszék bírája, a program szakmai vezetője.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk