Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2011. December 05. 09:44, hétfő | Helyi

Közgyűlés Szent Borbála Napján

Közgyűlés Szent Borbála Napján

Tatabánya Megyei Jogú Város Közgyűlése a hagyományoknak
megfelelően december 4-én, vasárnap, Szent Borbála napján 14,00
órakor tartotta ünnepi közgyűlését a Jászai Mari Színház,
Népházban.

Az eseményen jelen voltak a város vezetői, a testülettagjai, a polgármesteri hivatal, az intézmények, a városi cégek, azegyházak vezetői, képviselői, a korábban kitüntetett és azérdeklődő tatabányai polgárok, valamint a németországi Aalen, alengyelországi Bedzin, az erdélyi Székelyudvarhely testvérvárosiküldöttségének tagjai.Schmidt Csaba polgármester ünnepet méltatószavai után adták át a városi díjakat. Az idén a Díszpolgáricímet Bognár Istvánné pedagógus, az Ezüst Turul díjat Szalai Imreiskolaigazgató, a Tatabánya Fejlesztésért díjat Makláry-SzalontaiCsaba mérnök kapta meg. Az ünnepi műsorban közreműködtek: DezsőMariann és Székely István zongoraművészek.

Bognár Istvánné

Bognár Istvánné a tatai Eötvös József Gimnáziumban végezte el középiskolai tanulmányait, majd az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen szerzett magyar-történelem szakos bölcsészdiplomát.
A diploma megszerzését követően 4 évig a Kossuth Lajos, hét évig a tatai Vaszary János majd a Ságvári Endre Általános Iskolában tanított. 1983-től nyugdíjba vonulásáig az Árpád Gimnázium magyar-történelem szakos pedagógusa volt, nyugdíj mellett pedig a tatai Református Gimnáziumban is oktatta a fiatalokat a magyar nyelv és irodalom szépségeire. Árpád Gimnáziumi munkája során diákszínpadot vezetett, ahol tehetséges fiatalokkal foglalkozott. A diákszínpaddal számos városi rendezvényen léptek fel éveken kersztül.
A tanórákon kívül Jutka néni a keresztény értékrendet ifjúsági táborok szervezésén keresztül közvetítette évtizedeken keresztül, melynek jelentős személyiségfejlesztő hatása volt a fiatalok számára.
A Keresztény Hét szervezése is a nevéhez fűződik. Számos pedagógiai díjat és kitüntetést kapott, többek között Molnár János díjat, Tatabánya Kultúrájáért díjat és nem utolsósorban Ezüst Turul díjat.
Bognár Istvánné, Jutka néni sikeres pedagógusi életpályája példamutató lehet a mai fiatal tanárok előtt. Értékes szaktanári és színház pedagógusi munkát végzett Tatabányán, melynek eredményeként több tanítványa választotta a pedagógusi vagy színészi életpályát hivatásaként.
E kiváló életmű elismeréseként méltán vívta ki a város képviselőtestületének elismerését Jutka néni, és ítélte oda a város díszpolgári címét.

Makláry-Szalontai Csaba

Makláry-Szalontai Csaba a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett mérnöki diplomát, majd elvégezte az Open University gazdasági-menedzser szakát.
A Bányászati Tervező Intézetben kezdett dolgozni 1966-ban, majd a Tatabányai Városi Tanácsnál helyezkedett el tervezőként.
A Tatabányai Városi Tanács munkatársaként szerepet kapott Tatabánya-Újváros lakóházainak építésében. Részt vett a rendszerváltást követő nehéz gazdasági helyzetbe került város munkahelyteremtő programjának előkészítésében.
Aktív munkát vállalt az AVE Tatabánya ZRT jogelődjének megalakításában, ahol az idei esztendőig dolgozott.
A rendszerváltás óta folyamatosan figyelemmel kísérte az önkormányzat munkáját, majd négy cikluson keresztül tagja volt a város képviselőtestületének.
2006-és 2010 között aktív munkát vállalt a gazdasági és városfejlesztési bizottságban.
Elkötelezett feladatának, szolgálatnak tekinti a határon túli magyarság érdekképviseletét. A tatabányai civil életben is kiemelkedő szerepet vállal, több helyi szervezetben is végez társadalmi munkát, többek között a Polgári Tatabányáért Alapítvány, a Rákóczi Szövetség tagja, a Növekvő Életfa Egyesület elnöke. A Magyar Polgári Együttműködés Egyesület alapítója.
Közéleti szerepvállalásához tartozik több tatabányai köztéri szobor felállításának kezdeményezése. Kollégáival, barátaival több éven keresztül részesei voltak a Szent Borbála Napok programsorozat szervezésének.
Makláry-Szalontai Csaba, szaktudásával, közösségi tevékenységével és közéleti szerepvállalásával Tatabánya város fejlesztésében kiemelkedő szerepet vállalt, így méltán vívta ki a város lakói és a képviselőtestület elismerését.

Szalai Imre

Szalai Imre az Eötvös Lóránd Tudományegyetem természettudományi karán szerzett biológia-kémia szakos tanári diplomát, majd ezt követően a Magyar Tudományos Akadémia pedagógus ösztöndíjasként dolgozott. Ezt követően néhány évig Tatán tanított élelmiszerismeretet, majd több ismert helyről kapott ajánlatot követően a tatabányai Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközép-és Szakiskola igazgatóhelyettesesként kezdte meg Tatabányán pedagógusi pályafutását. 1979-ben kinevezték az intézmény igazgatójának, ahol a közelmúltban sorra került nyugdíjba vonulásáig dolgozott.
Igazgatói teendői ellátása mellett a biológia tantárgyat is oktatta az iskolában.
Korszerű módszertani kultúrát alakított ki, a modern oktatástechnikai és informatikai eszközöket bevezette az oktatásban.
Vezetői szemléletét az intézmény fejlesztése és menedzselése jellemezte. Az iskola nevelőtestületének, kollégáinak és saját szakmai fejlődésének is elkötelezett híve volt. Nem pusztán beosztottjai, hanem tanítványai tiszteletét és megbecsülését is kivívta több évtizedes pályafutása alatt.
Innovatív szemléletének köszönhetően az intézmény infrastruktúrája fejlődött, melynek keretében intézménybővítésre is sor kerülhetett.
Pedagógusi pályafutását számos elismeréssel jutalmazták, melyből csak kettőt említenék meg: Molnár János díj, Arany Katedra díj.
Szalai Imre életpályáját kitartás, emberség, szakértelem és példamutató személyiség jellemzi, mellyel méltán vívta ki a képviselőtestület elismerését és ítélte oda számára az Ezüst Turul díjat.

További képek:ITT!

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya