Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2014. Március 21. 09:12, péntek | Helyi

Köztartozás esetén az adótöbbletet visszatartja a NAV

Köztartozás esetén az adótöbbletet visszatartja a NAV

Köztartozás esetén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) visszatartja a kiutalandó adót.

Ez a visszatartási jog érvényesíthető az adózó bevallásában kiutalni kért összegre (pl.: SZJA, ÁFA bevallás, agárfinanszírozási támogatás stb.), vagy az adóhivatal jogerős határozatában elrendelt kiutalandó összegre, illetve a 17-es átvezetési és kiutalási kérelemben kiutalni kért összegre.

A NAV a kiutalandó összeget először az esedékesség sorrendjében az általa nyilvántartott adótartozás kiegyenlítésére számolja el. Azonos esedékességű adóknál a tartozás aránya határozza meg a sorrendet, a fennmaradó összeg pedig az esetleges vámtartozást fedezi. A következő lépésben a köztartozást kezelő szervezetnél, önkormányzatnál fennálló, esedékessé vált tartozások, adók módjára behajtandó köztartozások (pl.: végrehajtási költség, diákhitel-tartozás, földhivatali díj és költség, rendőrségi bírság stb.) arányában tarthatja vissza a fennmaradó összeget, amelynek erejéig a tartozás megfizetettnek minősül.

A visszatartási jog érvényesítésekor a NAV felülvizsgálja az adózó folyószámláját és megállapítja a valós hátralékot és figyelembe veszi a folyamatban lévő fizetési könnyítési, illetve mérséklési kérelmeket. Amennyiben a kiutalási határidő leteltéig nem születik jogerős döntés, az eljárást a NAV felfüggeszti. A fizetési könnyítési kérelem helyben hagyása esetén a felfüggesztő végzésben a rendelkezett összeget kiutalja az adóhivatal. Elutasító határozat esetén azonban a felfüggesztett összeget visszatartja a fennálló hátralékra.

Fontos, hogy az adónemek vizsgálata külön történik. Akkor is vissza kell tartani a hátralékos adónemre az adótöbbletet, ha más adónemben fennálló túlfizetése van az adózónak. Nem lehet viszont visszatartani a pénzt, ha egyértelműen megállapítható, hogy az adózó téves adónemre fizetett.

A visszatartó végzés ellen fellebbezésnek van helye. Amennyiben a végzést a fellebbezésre vagy saját hatáskörben a NAV visszavonja illetve módosítja, ugyanakkor intézkedik az összeg kiutalásáról a bevallás (kérelem, igénylőlap) beérkezésének dátumával. A nyilvántartott hátralékra visszatartott összeget a bevallás vagy kérelem kiutalási határidejének napján vezeti át az adóhivatal az adófolyószámlán.

Címkék: NAV tájékoztató

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya