Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. Július 23. 17:00, szerda | Belföld
Forrás: MTI

KPMG: Magyarország élmezőnyben az uniós források lekötésében

KPMG: Magyarország élmezőnyben az uniós források lekötésében

Az élmezőnyben van Magyarország a 2007-2013-as európai uniós támogatási ciklus forrásainak lekötésében, a kifizetések üteme alapján pedig a középmezőnyhöz tartozik.

Mindezt a KPMG legfrissebb, 11 kelet-közép-európai állam végzett vizsgálatának jelentéséből derül ki. A KPMG szerdai, MTI-hez eljutatott közleményében kifejti: a jelentésben szereplő adatokat a kelet-közép-európai országok (Bulgária, Csehország, Észtország, Horvátország, Magyarország, Lettország, Litvánia, Románia, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia) KPMG-irodái gyűjtötték össze helyi, nyilvános adatbázisokból. A szerződéskötési- és kifizetési adatok, illetve ráták a 2013. december 31-i állapotot tükrözik.

Magyarország a támogatási ciklusban rendelkezésre álló 24,9 milliárd euró 106 százalékára, 26,5 milliárd euróra kötött szerződést 2013 végéig. Ebből a szempontból csupán Bulgária előzi meg 112 százalékos lekötési arányával. "A szerződéskötési arány azért haladhatja meg a száz százalékot, mert az országok így kívánják bebiztosítani, hogy akkor is teljes mértékben fel tudják használni a ciklusban rendelkezésre álló támogatást, ha egyes projektek a szerződéskötés ellenére nem valósulnak meg, vagy nem járnak 100 százalékos kifizetéssel" - fűzte hozzá a közlemény szerint Nestor Andrea, a KPMG uniós és kormányzati szektornak nyújtott tanácsadásért felelős igazgatója.

A szerződéskötési arány szempontjából a régióban a csehek és a szlovének a sereghajtók, akik a számukra elérhető források 92, illetve 93 százalékára szerződtek le, de így is alig maradtak el a régiós átlagtól, mely 97 százalék.

A 2007-2013-as támogatási ciklus során az unió mintegy 174,72 milliárd euró forráshoz biztosított hozzáférést 11 kelet-közép-európai tagállama számára. Ez évente átlagosan 24,96 milliárd eurót jelent, ami a régió éves GDP-jének 2,3 százaléka. Magyarországon az uniós támogatások a GDP 3,6 százalékát teszik ki, ez a legmagasabb arány a régióban, a második helyezett Litvánia esetében 2,8 százalékon áll ez a mutató.

Az uniós források felhasználásának ütemét tekintve Magyarország 62 százalékos kifizetési arányával a középmezőnyben található. A támogatási ciklus alatt 2013 végéig 15,6 milliárd euró áramlott az országba a rendelkezésre álló forrásokból. A vizsgált országok átlagban az uniós támogatás 63 százalékát fizették ki a kedvezményezetteknek. A legnagyobb kifizetési rátával Észtország, illetve Litvánia rendelkezik, amelyek az elérhető finanszírozás már 77 százalékát, illetve 74 százalékát fel is használták. A legrosszabb kifizetési arányt Románia, illetve Szlovákia érte el 37, illetve 53 százalékkal.

"A kormány az utóbbi években intenzív erőfeszítéseket tett, hogy mind a szerződéskötések, mind a kifizetések üteme felgyorsuljon. A jelenlegi időszak kihívása, hogy a maradék 9,3 milliárd eurót is lehívjuk 2015 év végig, ami az utóbbi 2-3 év kifizetési ütemét fenntartva reális célnak tűnik. A legfrissebb, 2014-es adatok alapján egyelőre sikerül tartanunk ezt a gyors ütemet: a kifizetési arány elérte a 76 százalékot, valamint a lekötési arány meghaladta a 115 százalékot, ami biztosíthatja a források teljes mértékű felhasználását. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a 2007-2013-as ciklus befejezése mellett most zajlik a következő, 2014-2020-as ciklus elindítása is, így jelenleg igen nagy terheléssel kell szembenéznie az uniós pénzekért felelős intézményrendszernek" - emelte ki Nestor Andrea.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.