Városlista
2024. szeptember 26, csütörtök - Jusztina

Hírek

2014. Május 22. 09:57, csütörtök | Helyi

Krajcsirovits Henrik emlékkiállítás és könyvbemutató

Krajcsirovits Henrik emlékkiállítás és könyvbemutató

Krajcsirovits Henrik teljes életművét bemutató színes, reprezentatív, monográfia-igényű emlékalbum megjelentetésére, illetve életmű-kiállítás megvalósítására készülünk - tudtuk meg a Tatabányai Múzeumtól

A készülő kiállításokat az életművet két korszakra bontva, két helyszínen rendezzük meg. A Tatabányai Múzeumban a pályakezdés éveit, a témák és technikák kiérlelésének korszakát kísérhetjük végig. Olyan grafikák és festmények kerülnek itt bemutatásra az 1950-es évekből, amiket nem ismerhet a közönség. A Népházban az ismert bányász-témákkal, tájképekkel, linómetszetekkel találkozhat a látogató. A klasszikus, az ismert életmű legszebb darabjait csodálhatják meg újra az érdeklődők, Krajcsirovits Henrik barátai, tanítványai, tisztelői. Ez a helyszín különösen fontos, hiszen itt működik több, mint 60 éve a szakkör, amely meghatározó helyszíne a mester életének. A szakkör is készül: itt is nyílik egy olyan kiállítás, amelyben azok a tanítványok vesznek részt, akik a kötetben is írtak visszaemlékezést.
A kiállítások megnyitásának idejére elkészül a könyv, egy nagyalakú, színes emlékalbum, amely összefoglalja az életművet, 187 színes reprodukciót közöl munkáiról, és tanítványainak, barátainak vallomásait is tartalmazza. A művészeti könyvekhez hasonlóan adattárral, bibliográfiával, idegen nyelvű összefoglalóval egészül ki.
A könyv kiadója a Tatabányai Bányász hagyományokért Alapítvány. A projekt hátterében a művész születésének 85. évfordulója alkalmából megalakult emlékbizottság áll, melynek elnöke a művész lánya, Krajcsirovits Kinga.
A könyv alkotói: Kövesdi Mónika művészettörténész, Vörös László fotós, és a visszaemlékezések-blokk szerkesztője, Krajcsirovits Kinga.
A Krajcsirovits Henrik festőművész születésének 85. évfordulójára rendezendő két kiállítás a teljes életművet bemutatja. A Tatabányai Múzeumban mutatjuk be a pályakezdő művész jórészt grafikákból álló, nagyközönség előtt ismeretlen, korai pályaszakaszát, az 1950-es évekből. A Népház, a Bányász Képzőművész Kör otthona fogadja a klasszikus életművet: bányász-témák, ölelő hegyek, linómetszetek. A kötet a teljes életmű anyagát öleli fel, s mintegy katalógus helyett jelenik meg az évfordulóra.
Bízunk benne, hogy Krajcsirovits Henrik művészi és pedagógusi pályája, Tatabányának szentelt életműve érdeklődésre tarthat számot, Tatabánya közössége, a művészetbarátok, művészek részéről, a volt tanítványok széles köréről nem is beszélve.
A Népházban rendezett kiállítást és megnyitót a tanítványok kiállítása egészíti ki, amely a szakköri folyosón, a Krajcsirovits-terem előtt lesz.


Forgatókönyv:
2014. május 21. – sajtótájékoztató (a Tatabányai Múzeumban)
2014. május 30. – Krajcsirovits Henrik életműkiállítás I. Az 1950-es évek (munkacím). Kiállításmegnyitó és kötetbemutató a Tatabányai Múzeumban.
Közreműködők: Schmidt Csaba, Tatabánya Város polgármestere köszöntője, Papp Albert kiállításmegnyitója, Kövesdi Mónika könyvbemutatója. Továbbá: Tóth Zsóka előadóművész, pohárköszöntő: A. Pál Gabriella múzeumigazgató. Pezsgős vernisszázs.
2014. június 6. – Krajcsirovits Henrik életműkiállítás II. Az életmű az 1960-as évektől
Kiállításmegnyitó a Népház dór csarnokában.
Közreműködők: Bencsik János köszöntője, Wehner Tibor művészettörténész megnyitó beszéde. Verset mond Gengeliczky László. Pohárköszöntő Crespo Rodrigo igazgató. Fogadás a szakköri teremben, „zsíroskenyér party”. A szakköri galéria folyosóján a kötetben visszaemlékező tanítványok, pályatársak kiállítása.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 25. 07:52, szerda | Helyi

NAV: szeptember 30-ig igényelhető vissza a külföldi áfa

2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Helyi

PM: az IMF is támogatja a magyar EU-elnökség célkitűzéseit

A Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund, IMF) szerint a magyar gazdaság növekedése az uniós rangsor élmezőnyében lehet jövőre

2024. Augusztus 18. 00:00, vasárnap | Helyi

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban - ez az utóbbi napok mérlege Szász László esetében, aki a hétvégén Pljevljaban versenyez.

2024. Augusztus 16. 10:10, péntek | Helyi

PARFÜMÖKET LOPTAK

A tatabányai rendőrök a lakosság segítségét kérik a bűncselekmény feltételezett elkövetőinek azonosításában.