Városlista
2024. július 20, szombat - Illés

Hírek

2012. Július 27. 13:37, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Külföldi sajtó Magyarországról - A The Economist és a Háárec az antiszemitizmusról, az FT az IMF-tárgyalásokról

Külföldi sajtó Magyarországról - A The Economist és a Háárec az antiszemitizmusról, az FT az IMF-tárgyalásokról

A The Economist és a Háárec a magyarországi antiszemitizmusról, a Financial Times az IMF-tárgyalásokról írt pénteken.

Miközben a magyarországi szélsőjobb fesztelenül parádézik, a zsidók egyre rosszabbul érzik magukat - írta pénteken megjelent legújabb kiadásában a The Economist, megállapítva ugyanakkor, hogy Orbán Viktor kormánya erőteljesen és azonnal elítéli az antiszemita incidenseket.
A brit gazdasági-politikai folyóirat a háborús bűncselekmények miatt elítélt Csatáry László ügyével kapcsolatos cikkében "egyes vezető személyiségeket" idéz név nélkül, akik közölték, hogy a kommunizmus összeomlása óta nem emlékeznek olyan rossz légkörre, mint amilyen most tapasztalható Magyarországon.
A lap ismerteti, hogy egy szélsőjobboldali portál százezer forintot ajánlott információkért olyan zsidó diákokról, akik Csatáry lakása előtt tüntettek, és elérhetőségeik gyorsan ismertté is váltak, fenyegetések és megfélemlítő üzenetek áradatát kiváltva.
A hetilap azt is megjegyezte, hogy Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbit, akit utcai inzultus ért, Áder János köztársasági elnök személyesen kereste fel otthonában.
Egyesek mégis éreznek egyfajta nyugtalanító nosztalgiát a kormánykörökben az önkényuralmi múlt és Horthy Miklós egykori kormányzó iránt.
A The Economistnak Ungváry Krisztián történész azt mondta: a kormány támogatja az összes olyan kísérletet, amely Horthy és követői rehabilitációjára irányul, miközben antifasiszta írókról és költőkről nem emlékeznek meg.
http://www.economist.com/node/21559677

"Történelemmosdatás" folyik Magyarországon - írta a Háárec című izraeli napilap szintén Csatáry László ügye kapcsán. A "nagy egészet" - a magyarországi állapotokat - nézve a Csatáry elleni eljárás csekély súlyú ügy - áll a cikkben, amely pénteken jelent meg a baloldali újság honlapján.
"Ha a magyar kormány valóban húzódozott attól, hogy letartóztassa Csatáryt, nem (lenne) nehéz megérteni, miért (tett így). Hiszen ezzel a sagával egyidejűleg a jobboldali nacionalizmus feltámadása zajlik Magyarországon, ami, úgy tűnik, minden nappal rosszabb" - írta a lap. Kiemelte Kövér László házelnök májusi "zarándoklatát" a "nagyhangú antiszemita, a Nyilaskeresztes Pártot támogató" erdélyi író, Nyírő József emlékére, és az eset keltette hullámokat. Megemlítette, hogy Kövér helyett az az Áder János látogatott Izraelbe, aki 2008-ban felavatta "az 1946-ban Romániában zsidók megöléséért elítélt szélsőjobboldali magyar író, Wass Albert" szobrát. A Háárec megjegyezte, "Izraelnek nehéz olyan magyarországi vezetőt találnia, aki nem állt ki antiszemiták mellett".
A "tisztára mosás nem áll meg itt" - tette hozzá a lap azzal kapcsolatban, hogy a magyar kormány bejelentette: Nyírő, Wass "és két másik nacionalista író" műveit a nemzeti alaptanterv részévé teszi.
A lap felidézte, hogy kormányzati illetékesek azt mondják: egyedül a Fidesz jelenthet védelmet a Jobbik növekvő népszerűségével szemben.
A Financial Times felzárkózó piaci blogrovatában (beyondbrics) Kester Eddy budapesti tudósító az IMF/EU-egyeztetésekkel kapcsolatban azt írta, hogy a valutaalap és az unió küldöttsége "baljós csendben", sajtótájékoztató és kommüniké nélkül távozott Magyarországról.
A médiának adott nyilatkozatok "udvarias nézeteltérésekre" utalnak, ám "bennfentesek szerint" az Orbán Viktor miniszterelnökkel tartott találkozó messze nem volt kellemes csevegés. Samu János, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője kijelentette a lapnak, hogy ha a kormány megállapodást akar, azt már februárban elérhette volna. Az elemző szerint a kormány vonakodik elfogadni, amit az IMF akar, mivel az egyezség esetleg csak a felső középosztályt és a tehetősebbeket érintő bizonyos adóemelések esetén jöhet létre, ugyanakkor a bankok és pénzintézetek nem voksolnak a két év múlva esedékes választásokon.
http://blogs.ft.com/beyond-brics/2012/07/26/hungary-imf-still-no-deal/#axzz21ocotWz4

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 19. 08:15, péntek | Külföld

Az Európai Parlament megválasztotta Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé

Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe.

2024. Július 19. 08:08, péntek | Külföld

Donald Trump az Egyesült Államok megosztottságának lezárását ígérte

Az Egyesült Államok politikai megosztottságának lezárását ígérte Donald Trump a Republikánus Párt elnökjelölő konvencióját lezáró beszédében csütörtökön Milwaukee-ban.

2024. Július 18. 07:55, csütörtök | Külföld

Donald Trump megfizettetné a védelmet Tajvannal

Tajvannak fizetnie kellene a védelemért, mert a sziget semmit sem nyújt az Egyesült Államoknak - jelentette ki Donald Trump amerikai elnökjelölt a Bloomberg Businessweek hetilapnak adott interjújában.

2024. Július 18. 07:48, csütörtök | Külföld

Az Európai Parlament továbbra is kiáll Ukrajna határozott támogatása mellett

A héten megalakult új Európai Parlament szerdai strasbourgi plenáris ülése elfogadta első hivatalos állásfoglalását, amelyben a testület képviselőinek többsége továbbra is Ukrajna határozott támogatását szorgalmazza.