Városlista
2024. július 31, szerda - Oszkár

Hírek

2012. Augusztus 18. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Külföldre ömlő bankprofit

Külföldre ömlő bankprofit

Olyan sok pénzt szívtak ki a hazánkban működő pénzintézetek anyabankjai az előző két és fél évben a magyar bankrendszerből, hogy már önmagában ez a folyamat is elegendő ok lenne a hitelezés visszaszorulására.

A Magyar Nemzeti Bank stabilitási jelentése szerint 2010-ben 1700 milliárd forintot, 2011-ben pedig 1800 milliárd forintot vontak ki hazánkból a külföldi anyabankok. Vagyis másfél év alatt csaknem a harmadával csökkentek a hazai leánycégként működő pénzintézetek forrásai - írja a Magyar Nemzet.

A folyamat a jelentés szerint már odáig fajult, hogy nem a hitelezés visszaszorulása miatt nőtt meg a források kivonása, hanem a pénzek elszívása okozza a hazai kölcsönínséget. A bankok a jelek szerint elsősorban a belső piacról, például betétekből szeretnének forráshoz jutni, ám úgy látszik, ez a módszer még a megtakarítást serkentő akciók ellenére sem tudja pótolni a távozó pénzeket. Az MNB jelentése egyébként arra is felhívja a figyelmet, hogy a környező országokban inkább szinten maradtak a források, vagy esetleg enyhén csökkentek.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének kockázati jelentése szintén kitér a pénzkiáramlásra. Ennek okát a szervezet abban látja, hogy a válság miatt nehéz helyzetben lévő anyabankoknak kétszer is meg kell gondolniuk, mit kezdenek a forrásaikkal, ezért hazánkból, ahol a pénzintézetek működése kevésbé jövedelmező, mint a régió más országaiban, igyekeznek kivonni a pénzeket.

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó szakértők szerint a pénzkiáramlással kapcsolatban mindenképp hangsúlyozni kell, hogy nem tőkekiáramlásról van szó. A bankok tőkemegfelelését nagyon szigorúan szabályozzák a törvények, ezért azokból nem lehet csak úgy pénzt kiszivattyúzni. Egy külföldi anyabank csak úgy kaphatná vissza a tőkéjét, ha eladná vagy leépítené a hazánkban működő leánycégét. Erre pedig – azon túl, hogy egy-két kisebb bankot fiókintézménnyé fokoztak le a külhoni tulajdonosok – nincs példa. Hazánkból nem a banki tőke, hanem a forrás áramlik ki. Az a pénz, amit jó esetben a gazdaság finanszírozására, például hitelezésre szánnak a társaságok.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 31. 07:59, szerda | Belföld

Kijött a GDP adat, szenved a magyar gazdaság

2024. Július 31. 07:58, szerda | Belföld

Egyre többet mobilnetezünk külföldön

Sokkal bátrabban használunk mobilinternetet az országhatárokon túl, mint néhány évvel ezelőtt, miközben a roaming hanghívások mennyisége nem növekedett

2024. Július 30. 08:10, kedd | Belföld

Lázár János: augusztusban fizetés kiegészítés lesz a MÁV-nál

Augusztusban fizetés kiegészítés lesz a MÁV-nál, és nagy bejelentések várhatóak a minisztériumban Lázár János építési és közlekedési miniszter hétfői Facebook-posztja szerint.

2024. Július 30. 08:08, kedd | Belföld

Budapesten és száznyolcvan településen folytatódik a szúnyogok elleni védekezés

Tíz vármegye száznyolcvan településén és hat budapesti kerületben, összesen negyvenezer hektáron folytatódik a szúnyoggyérítés a héten; a gyérítést végző járművek az esti és az éjszakai órákban dolgoznak