Városlista
2024. május 30, csütörtök - Zsanett, Janka

Hírek

2012. Április 18. 13:17, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Lakás vagy újautó? - melyik beruházás a fontosabb

Lakás vagy újautó? - melyik beruházás a fontosabb

A magyar háztartások két leginkább fajsúlyosabb kiadását az ingatlan- és gépkocsi vásárlás jelenti.

Mindkettő elszenvedte a maga zuhanását 2009-ben és csábító hitelajánlatok híján ma sokszor dönteni kell, hogy melyik beruházás a fontosabb. A Duna House párba állította, hogy mekkora összegért milyen kocsi vagy lakás kapható.

A KSH és a Duna House adatai alapján a válság előtt nagyjából ugyanakkora volt a személygépkocsi üzembe helyezések és az ingatlan adás-vételek nagyságrendje. 2009-től azonban nagyobb veszteségeket szenvedett el a gépkocsi piac, hiszen 2009-2011-es átlagban évi 70 ezret helyeztek forgalomba, lakásból a tranzakciós átlag ugyanebben az időszakban 90 ezer körül volt.

A 2012-es első negyedév adatait nézve látszik, hogy a két piac között jelentős különbség alakult ki, az intenzív ingatlanpiaci évkezdéssel kétszer akkora forgalmat produkált a lakásforgalom, mint a gépjármű. Rutai Gábor, a Duna House vezető elemzője szerint 2012. összességében valamivel nagyobb tranzakciószámmal zárhat, mint az előző három év, véleménye szerint 100-110 ezer adás-vétel is bonyolódhat idén. Az erős évkezdés egyik fő oka a befektetési célú vásárlások voltak és ezek klasszikusan az ingatlanpiacnak kedveznek, hiszen míg a gépkocsi 5-8 éves távlatban szinte elveszíti az értékét, addig az ingatlan jó esetben még többet is érhet.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: autó, lakáspiac

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 30. 12:32, csütörtök | Belföld

Öt párt szerezhet mandátumot az EP-választáson öt kutatóintézet szerint

Várhatóan a kormánypártok szerzik a legtöbb mandátumot a június 9-i európai parlamenti választáson, mellettük négy másik pártnak van reális esélye a bejutásra

2024. Május 29. 13:31, szerda | Belföld

Online is kérhető az új adóazonosító jel igazolás

2024. május 9-től a NAV új digitális szolgáltatásaként, a NAV Ügyfélportálról (ÜPO) elektronikusan is lekérhető az igazolás az adóazonosító jelről.