Városlista
2024. július 17, szerda - Endre, Elek

Hírek

2015. Július 16. 10:29, csütörtök | Helyi
Forrás: tatabánya

Látványos szakaszához érkezett az erőmű beruházása

Látványos szakaszához érkezett az erőmű beruházása

Újabb látványos szakaszához érkezett a tatabányai erőmű beruházása. Mint ismert, a tatabányai fűtőerőmű biomassza tüzelésre áll át. Az elmúlt napokban két darus emeléssel a helyére került a szalaghíd legnehezebb része.

A beruházás magában foglalja faapríték tüzelésű kazánok és a hozzájuk tartozó behordó rendszer beszerzését, valamint a berendezések beépítéséhez szükséges építészeti, gépészeti, irányítástechnikai és villamos tervezési, illetve kivitelezési munkákat. Az erőmű vezetői 2013 novemberében jelentették be, hogy a létesítmény a földgáz helyett biomassza tüzelésével biztosítaná a fűtést és a melegvizet Tatabánya 23 ezer lakásában és intézményeiben.

A beruházáshoz két pályázaton összesen másfél milliárd forintot meghaladó összegű támogatást nyert el a társaság. Két meglévő kazánt átállítanának faaprítékos tüzelésre, valamint egy új, szintén aprítékkal működő kisebb kazánt építenének a nyári melegvíz igény kiszolgálására. Az erőmű akkori tájékoztatása szerint évente 60 millió köbméter gázt tüzelnek el, a biomassza alapanyaggal szinte teljesen feloldható a gázfüggőség és ez várhatóan kihat a távhőszolgáltatás árára is. A megújuló energiaforrással való tüzeléshez évente 150-170 ezer tonna faaprítékra lesz szükség, amelyet várhatóan a Vértesi Erdőgazdaságtól szereznek be. A társaság már kész tüzelőanyagot szállít az erőműbe és a létesítmény közelében egy nagyobb tárolót is létrehoz. A technológiai átállás az erőmű 100 fős létszámát 41 új munkahellyel bővíti.

A tatabányai fűtőerőművet 2010 elején 3,6 milliárd forintért vásárolták meg az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-től. A fűtőerőmű többségi, 51 százalékos tulajdona az önkormányzathoz került, míg az ELMIB Energetikai Zrt. 49 százalékos tulajdon mellett üzemelteti a száz főnek munkát adó társaságot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 16. 08:16, kedd | Bulvár

Felmérés: a skótok 40 százaléka örül, hogy az angolok kikaptak a döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örül, hogy Anglia labdarúgó-válogatottja vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.