Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Július 25. 14:06, hétfő | Helyi

Lopott pénztől dagad a trükkösök zsebe

Lopott pénztől dagad a trükkösök zsebe

Júliusban ismét megszaporodtak az idősek sérelmére elkövetett úgynevezett „trükkös” lopások.

2011. első félévében 7 idős embertől több mint 2 millió forintot zsákmányoltak. A módszer a régi: a 2-3 fős tolvajbanda valamilyen ürüggyel bekéredzkedett az idősek otthonába, majd a bűnelkövetők egyike elterelte a sértett figyelmét, a többiek pedig zavartalanul átkutatták azokat a „rejtett helyeket”, ahol a pénzüket tartják az idős emberek. 2010-ben a számok még elrettentőbbek voltak. Több mint 20 millió forintot loptak el többnyire egyedülálló idős embertől.

Az idős emberek kiszolgáltatottá váltak a trükkös tolvajoknak, akik újabb és újabb ürüggyel igyekeznek bejutni a sértettek otthonába, rendszerint sikerrel. Legutóbb Tatabányán egy 77 éves idős asszony esett áldozatául 2 tolvajnak. Újságot vittek, majd vizet kértek, melynek a néni készségesen eleget tett. A meggondolatlan vendéglátásnak 620.000 forint lett az ára.

A Komárom-Esztergom Megyei rendőr-főkapitányság ismételten felhívja az állam-polgárok figyelmét és egyben a segítségüket kéri annak érdekében, hogy az idősek ne váljanak áldozattá. Figyeljenek oda a családban, szomszédban élő idős emberekre. Mondják el nekik, hogy semmilyen körülmények között se en-gedenek be idegent a lakásba.

A statisztika szerint a trükkösök gyakran adják ki magukat, valamely szolgáltató munkatársának, és pénzvisszafizetés ürügyén kérnek bebocsátást. A szolgál-tatóknál nincs készpénzforgalom. A túlfizetéseket átutalással, a számlákon tör-ténő jóváírással egyenlítik ki.

A hivatalos ügyben eljáró személyek fényképes igazolvánnyal igazolják magukat, de a legjobb, ha egy telefonhívással őket is leellenőrzik. A szolgáltatónál, melyre a bebocsátást kérő idegenek hivatkoznak, utána lehet érdeklődni, hogy aznap hol, mikor terveznek óraleolvasást.

A Rendőrséget is lehet riasztani a 107-es vagy 112-es segélyhívókon, ha valaki-ben gyanú merül fel arra vonatkozóan, hogy a hozzá bekopogtató idegennek rossz szándéka van.  

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya