Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Június 21. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Magyar diák tanulhat a György Ádám Kastélyakadémián

Magyar diák tanulhat a György Ádám Kastélyakadémián

A negyedik alkalommal megrendezett nemzetközi zongora mesterkurzuson most először vehet részt magyar növendék egy hazai szoftvergyártó jóvoltából. A György Ádám Kastélyakadémián eddig csak külföldi fiatal zongoristák tanulhattak, most azonban 3 magyar is részt vehet a képzésen. Velük György Ádám különórákon is foglalkozik majd.

A pomázi Teleki-Wattay kastélyban 2009 óta rendezik meg minden évben a Kastélyakadémia nyári zongorakurzust, ahova a világ számos pontjáról érkeznek fiatal tehetséges zongoristák. Támogató híján ez idáig magyar növendék nem vett részt az akadémia képzésén. A hazai szoftvergyártó szembemegy az árral, és most mikor a legtöbben felhagynak a mecenatúrával, ők fiatal zenei tehetségek támogatására vállalkoztak.

„Az R&R Software hazai vállalatként fontosnak tartotta, hogy tehetséges magyar növendék is tanulhasson a Kastélyakadémián. Eredendően egy fiatal zongorista támogatására indult a tehetségkutató pályázat, azonban a beérkezett anyagokat látva a cég vezetése és a zsűri úgy döntött, 3 tehetséges diák tanulmányát is finanszírozzák” – mondta György Ádám, a Kastélyakadémia névadó vezetője.

Magyarországról 18 fiatal zongorista küldött pályamunkát. Közülük három növendék, egy elemi-, egy közép- és egy felsőoktatásban tanuló diák kap lehetőséget, hogy részt vegyen a mesterkurzuson. Velük György Ádám különórákon is fog velük foglalkozni. Az idei év újdonsága a magyar résztvevőkön túl, hogy a pomázi zeneiskola csemetéiből junior osztály indul, akiket egy New Yorkból érkező zenetanárnő, Maria Pereira tanít, akit az alapfokú képzésben világhírű motivátorként tartanak számon.

György Ádám év elején az Egyesült Államokban is népszerűsítette a pomázi Kastélyakadémiát. A Carnegie Hallban adott koncertjének teljes bevételét az akadémiára fordítja, melynek küldetése, hogy a világ különböző tájairól származó muzsikus növendékek megismerkedjenek a híres magyar zongoraoktatás hagyományaival. György Ádám zongorajátékával azonban a futball-lázban égő Európa is megismerkedhetett, hiszen az Európa Bajnokság megnyitóján Chopin zongoradarabját játszotta a zongorista. A fellépés után azonnal az Egyesült Államokba utazott, hogy további mecénásokat keressen a György Ádám Kastélyakadémiához.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -