Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2013. Augusztus 14. 11:58, szerda | Helyi

Magyarország tortája mhhhhhhhhhhh!!!

Magyarország tortája mhhhhhhhhhhh!!!

Almás, barackos, szilvás, meggyes, madártejes – ezek voltak az előző évek nemzeti finomságai

A hetedik alkalommal, az idén, egy kis fővárosi műhely, a Major cukrászda remeke nyerte az ország tortája versenyt. A milotai mézes grillázstortát az idei regisztrációk alapján országszerte 300 cukrászda készíti el és kínálja vendégeinek. Ez éppen kétszer több mint tavaly. Komárom-Esztergom megyéből is sokan jelezték, hogy felveszik a repertoárba az ünnepi édességet. A tatabányai STOP Cukrászda szakemberei az elmúlt napokban több ilyen tortát is sütöttek és kialakult az alapreceptre épülő saját változat, egyedi díszítés. Egyébként az értékelés során is többször a zsűri elé kerültek a pályamunkák, így vált véglegessé a forma- és ízvilág.
A milotai mézes grillázstorta alapja egy grillázst és pörkölt diót tartalmazó piskóta. Erre kerül egy diós pralinéalap, majd a tojásos-tejszínes gőzölt krém, amely szintén tartalmaz diót. Fölé újabb piskótalap, majd egy vegyes virágmézet tartalmazó tejszínes krém kerül, majd egy puha karamellréteggel zárul a sor. A tortát könnyű grillázslapokkal díszítik.
Az ország tortájának kiválasztásakor minden esztendőben elvárás, hogy az édesség magyar alapanyagokból készüljön. Az idén először egy kötelező hozzávaló is szerepelt a kiírásban – ez pedig a dió volt, ami feladta a leckét a nevezőknek, hiszen a tavalyi termés nem volt túl bőséges. Egy torta elkészítéséhez 30 dkg dióra van szükség.
Az olajos mag jellegzetes íze megmozgatta a cukrászok fantáziáját, hiszen egyébként is sokféle édességhez használják a diót. A végül győztes Milotai mézes grillázstorta, nevét az ukrán határnál fekvő településről kapta, híres a diótermesztéséről. Érdekesség, hogy az itt termő papírhéjú diót a XIX. században még az angol tőzsdén is jegyezték.
A cukrászok azokra a vendégekre is gondoltak, akik betegségük vagy éppen a maguk választotta étrend miatt nem fogyaszthatnak cukrot. Az ország cukormentes tortája az idén a ribizlihabos-almás réteges lett, amelynek egy-egy szeletében mintegy 130 kalória van, nem tartalmaz finomított cukrot, fehér lisztet, mesterséges adalékanyagot és tartósítószert.
Az új kenyér ünnepén pedig a magyar ételek mellől nem hiányozhat a Szent István-napi kenyér verseny győztese, a tönkölybúzás-joghurtos kenyér sem, amely kovászos eljárással, természetes alapanyagokból készült.
A Milotai mézes grillázstortát augusztus 17-től lehet vásárolni a cukrászdákban, érdemes megkóstolni!

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya