Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. November 29. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Magyarországon még nem mutatták ki az omikron variánst

Magyarországon még nem mutatták ki az omikron variánst

Magyarországon a jelenlévő mintákban még nem detektálta a koronavírus új változatát, az úgynevezett omikron variánst a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) - közölte a Magyar Nemzet megkeresésére az NNK sajtóhivatala.

Az mno.hu cikke szerint azt követően keresték fel az NNK-t, hogy a hétvégén a "közvetlen szomszédságunkban", Ausztriában, Csehországban, Németországban és Olaszországban is felbukkant az omikron, amit először a dél-afrikai térségben fedeztek fel.

Mint írták: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken aggasztónak nevezte a nagyszámú mutációval rendelkező új vírusvariánst. A WHO szerint ennél a variánsnál fokozottan fennáll az újrafertőződés kockázata az új típusú koronavírus eddig ismert variánsaihoz képest.

Megjegyezték, hogy az omikron felfedezése óta a világ több állama is korlátozza a beutazást a dél-afrikai régió különböző országaiból. A légi közlekedés korlátozásához Magyarország is csatlakozott - emlékeztettek, hozzátéve: Izrael közben egyenesen lezárta határait a külföldiek előtt.

A Magyar Nemzet online cikkében kiemelte, hogy egyes feltételezések szerint az új változat ötszáz százalékkal fertőzőbb lehet, mint a delta. Az omikronnak összesen ötven mutációja van, több mint harminc az úgynevezett tüskefehérjében, amelyet az oltóanyagok többsége célba vesz.

Szakértők szerint a magas számból nem kell feltétlenül rosszra számítani, de fennáll a valószínűsége annak, hogy a koronavírus eddigi legfertőzőbb változatáról van szó, amellyel az immunrendszer kevésbé tud megküzdeni - írták, de Angelique Coetzee, a dél-afrikai orvosszövetség elnökét idézve hozzátették, hogy a dél-afrikai fertőzöttek között eddig egyetlen esetben sem okozott súlyos megbetegedést az omikron.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.