Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2012. Szeptember 14. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Már süketeken is segíthet az őssejt

Már süketeken is segíthet az őssejt

Brit kutatók szerint a tudomány hatalmas lépést tett az irányába, hogy gyógyítható legyen a halláskárosodás, miután egereken kísérletezett őssejt terápiával sikeresen tesztelték a módszert, az állatoknak javult a hallása - írja a BBC.

Az egerek hallása részben javult azáltal, hogy őssejt terápiával újraépítették azokat a fülben található idegeket, amelyek az agy hallásért felelős részével vannak összekapcsolva.

A kutatók abban reménykednek, hogy hasonló módszerrel segíthetnek halláskárosult embereknek is. Azonban az emberi kezelés még távolinak tűnik - teszik hozzá a szakemberek.

Minden tizedik halláskárosultnak sérült az az idegsejtje, amely felfogja a kívülről jövő jeleket, ez az úgynevezett spirális dúc. A kutatók célja, hogy ezeket a sérült idegsejteket újakra cseréljék.

Jelen kutatásuk során humán embrióból származó őssejtet használtak fel, amelyet egy kémiai vegyület segítségével hasonló sejtté alakítottak át, mint amilyen a fül spirális dúca. Ezt a vegyületet ezután finoman befecskendezték a 18 süket egér belső fülébe.

Tíz hét elteltével az egerek hallása átlagosan 45 százalékkal javult. Ez természetesen nem jelent teljes gyógyulást, tehát például a suttogást nem érti meg a korábbi halláskárosult, de képes részt venni egy beszélgetésben, megérteni azt és reagálni rá.

A legnagyobb kihívást a fül azon belső részének a megtalálása jelenti, ahol az őssejtterápia segíthet. 'Ez a rész ugyanis nagyon kicsi és nagyon nehéz ide eljutni' - mondta Dave Moore professzor, a kutatás vezetője. Ugyanakkor az eredmények nagyon biztatóak és reményt adnak arra, hogy megtalálják a halláskárosodás valódi okát a különböző esetekben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között:

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.