Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2020. Március 14. 17:05, szombat | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Már szedik a zöldségeket az üvegházakban

Már szedik a zöldségeket az üvegházakban

Már elkezdődött az üvegházakban a hajtatott zöldségek betakarítása, amelyből nagyobb mennyiség megjelenése áprilisra várható, emellett lassan szabadföldön is elkezdődik a korai zöldségfélék vetése

- közölte a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke az MTI érdeklődésére.

Ledó Ferenc kifejtette, hogy a hajtató kertészek januárban megkezdték a kiültetéseket az üvegházakba, fűtött fóliasátrakba. Az enyhe télnek köszönhetően nem kellett sokat fűteni, a fűtési rendszerek elegendő hőt adtak a biztonságos termesztéshez. Januárban az átlagosnál kevésbé sütött a nap, ami a hajtató kertészetekben elsősorban a nagy fényigényű paradicsom termesztését érintette kedvezőtlenül.

A hidegfóliás káposztaféléket, salátákat februárban kiültették, azok jól fejlődnek, szedésük húsvét körül várható. A melegigényes kultúrákat, például a paprikát és a paradicsomot hidegfóliába március végén, április közepéig ültetik ki.

A szabadföldi kultúrák közül hamarosan megkezdődik a zöldborsó, a hagymafélék és a gyökérzöldségek vetése - mondta Ledó Ferenc, megjegyezve, hogy a talajok nedvességtartalma kedvezőbb, mint tavaly.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az enyhe tél miatt a kártevők nagyobb számban vannak jelen, ezért jobban kell figyelni a védekezésre.

Az elnök elmondta, hogy a hajtatott zöldségek termőterülete tavaly az előző évhez képest minimálisan, 3500 hektár alá csökkent, ezen területekről 441 ezer tonna zöldséget takarítottak be. A szabadföldi zöldségnövények termőterülete 2018-hoz képest kis mértékben, 16 160 hektárra nőtt, a termésmennyiség 4 százalékkal, 659 ezer tonnára emelkedett.

Címkék: üvegház, zöldség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 08:15, kedd | Belföld

Ötven tartalékos kezdi meg az alapkiképzést Szentendrén

Mintegy ötven fiatal kezdi meg hétfőn az egységes alapkiképzést a szentendrei Görgey Artúr laktanyában - mondta el a közmédiának Huszár Ferenc ezredes hétfőn a helyszínen.

2024. Július 16. 08:14, kedd | Belföld

Tizenhat vármegyében és 6 budapesti kerületben irtják a szúnyogokat a héten

Tizenhat vármegye négyszáznegyvennégy településén és Budapest hat kerületében lesz a héten szúnyoggyérítés - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.

2024. Július 16. 08:09, kedd | Belföld

Idén is számos útszakasz újul meg a Magyar Falu Program keretében

Tízmilliárd forintból folytatódik országszerte a mellékutak állapotának javítása - közölte a Miniszterelnökség hétfőn az MTI-vel.