Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2015. November 16. 09:57, hétfő | Helyi

Márton nap

Márton nap

2004 óta emlékezik meg Környén a Környei Németek Baráti Köre és Kultúregyesülete Szent Mártonról, akinek elsősorban Németországban, de szűkebb hazánkban a németajkú településeken is őrzik legendáját önzetlenségéről, adakozásáról, jószívűségéről. Az egyesület, valamint a Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe tehát már tizenkettedik alkalommal szervezett Márton napi hagyományőrző találkozót szombaton a környei Művelődési Házban.
A mai Szombathely környékén született püspökhöz számos népszokás is kötődik. Ezekből szemezgetett a rendezvény résztvevőit köszöntve Tirhold Kármen, a nemzetiségi önkormányzat elnöke: Márton napon országszerte lakomákat rendeztek, hogy egész esztendőben bőven ehessenek, ihassanak. Úgy tartották, minél többet isznak, annál több erőt és egészséget isznak magukba. Ilyenkor már le lehetett vágni a tömött libát. A liba húsából szokás volt a papnak is küldeni, mégpedig az állat hátsó részéből. Innen ered a „püspökfalat“ szavunk is. „A bornak Márton a bírója“- tartja a hiedelem, azaz ezen a napon a bort mindenképpen meg kell kóstolni. A must ilyenkor változott borrá, az egész évi fáradozás gyümölcse ekkor mutatkozott meg, az eredménnyel pedig szívesen el is dicsekedtek a boros gazdák. Márton a nagyobb borvidékeken az újbor védőszentjeként is ismert.
A gyerekek ilyenkor többnyire lampionos felvonulásokat tartanak, így a jelenleg 21 apró óvodást számláló Német Hagyományőrző Gyermekcsoport fiúcskái, lánykái is apró mécsesek fényeinél léptek a színpadra Krállné Mózer Nikoletta és Könyvesné Beutl Anita felkészítésében, s arattak bájos előadásukkal hatalmas sikert és zsebeltek be mosolyt, kacagást, vastapsot.
Őket követte a Hartmann Károlyné vezette Dunaszentmiklósi Hagyományőrző Dalkör, amely az évek folyamán nem csak a megyében, de az ország más részein is hírnévre, ismertségre tett szert. A kórus a 2002-es országos minősítő hangversenyen kitüntetéses arany minősítést szerzett, abból az alkalomból jelent meg első CD-jük.
A Vértessomlói Német Nemzetiségi Népdalkör is színesítette a programot, vezetőjük, Hartdégen Józsefné dalos csokruk átadása előtt ajándékkal, és így kedveskedett a házigazdáknak: az üveg nem bort, hanem pálinkát rejt, hiszen a környei borokkal nem tudnának versengeni… A somlói dalkör Hartdégen Attila harmonika kíséretével vastapsos sikert aratott, igazolva, hogy méltán értek el a kétévenkénti minősítőkön négy alkalommal is arany minősítést.
A színpadi programok sorát a Német Nemzetiségi Dalkör zárta, amely régi, környei dalokból adott ízelítőt, majd a fináléban az Ausztriából minden környei Márton napi ünnepségre ideérkező Originale Sautanz-Musi kíséretében fakadtak dalra, s alapozták meg a hagyományőrző produkciókat követő bál hangulatát, ahol az osztrák, elsősorban az 50-es 60-as évek zenéit játszó zenekar éjszakába nyúlóan húzta a talpalávalót.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 16. 08:16, kedd | Bulvár

Felmérés: a skótok 40 százaléka örül, hogy az angolok kikaptak a döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örül, hogy Anglia labdarúgó-válogatottja vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.