Városlista
2024. szeptember 12, csütörtök - Mária

Hírek

2015. Február 20. 12:44, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Médiatanács: eljárás indul a Való Világ 7 korhatár-besorolása miatt

Médiatanács: eljárás indul a Való Világ 7 korhatár-besorolása miatt

Eljárást indít az RTL 2-n futó valóságshow, a Való Világ 7 egyik decemberi adásának helytelen korhatár-besorolása miatt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa.

Az NMHH az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében emlékeztetett arra, hogy a műsor médiaszolgáltatója a Cable Channels SA román joghatóság alatt áll. Jelezték: az eljárás oka, hogy a televízió a műsorszámot "a bemutatott intenzív szexualitás, erotikus kellékként láttatott szereplők és felületességre alapozó párkapcsolati minták" ellenére a 16 éven aluliaknak nem ajánlott helyett – a román törvények szerinti – csupán a 12 éven aluliaknak csak szülői engedéllyel vagy nagykorú felügyelete mellett ajánlott kategóriába sorolta.
Kifogásolják azt is, hogy a produkciót a megengedett este 9 és hajnali 5 óra közötti idősáv helyett a déli órákban tette közzé a csatorna.
A hatósági ellenőrzés során nyilvánvalóvá vált, a szolgáltató a december 17-ei adásában vélhetően súlyosan megsértette a korhatár-besorolás szabályait. Ilyen esetben a médiatanács felléphet külföldi joghatóság alá tartozó médiaszolgáltatóval szemben, az erre vonatkozó magyar szabályozás az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló európai uniós irányelv szó szerinti átvétele - emlékeztet az NMHH közleménye.
Jelezték: ha bebizonyosodik a jogsértés, és az első eset mellett egy éven belül további két hasonlóra is fény derül, a harmadik alkalommal a médiatanács kezdeményezésére Magyarország konzultációt kezdeményez az érintett tagállammal az Európai Bizottság bevonásával.
Ha ezen nem születik megegyezés, és további jogsértést észlelnek, kötelezni fogják a médiaszolgáltatót a jogsértésről szóló közlemény közzétételére a műsorban vagy a szolgáltatásának meghatározott időtartamú felfüggesztésére; az esetleges döntés ellen a médiaszolgáltató felülvizsgálati kérelemmel élhet, az Európai Bizottságnak pedig jogában áll a határozat visszavonására kötelezni a médiatanácsot.
Utaltak rá: a médiatanács eddig egy alkalommal lépett fel külföldön letelepedett médiaszolgáltatóval szemben, amikor értesítette a brit médiahatóságot, az OFCOM-ot a joghatósága alá tartozó Viasat Éden hotel műsoránál tapasztalt túl enyhe korhatár-besorolásról, a brit hatóság jelentése szerint azonban a kifogásolt műsorszám nem veszélyeztette súlyosan a kiskorúakat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 12. 11:42, csütörtök | Belföld

Elkészült a Kőröshegyi völgyhíd karbantartása

A tervezetthez képest 5 nappal korábban végeztek a saruk cseréjével a Kőröshegyi völgyhídon.

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Belföld

ingatlan.com: másfél évtizedes rekordot döntött az új lakások kínálata

Adataik szerint szeptember közepén több mint 8100 új lakást, és házat kínáltak eladásra az országban, ami másfél évtizede nem látott szintet jelent.

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Belföld

Szijjártó Péter: Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek megnyitása

Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek első három csoportjának megnyitása még hazánk idei soros elnökségi időszaka alatt

2024. Szeptember 11. 06:00, szerda | Belföld

EU-elnökség - Kovács Zoltán: logisztikai kihívások, ambiciózus magyar program

A magyar EU-elnökség hatalmas logisztikai kihívást jelent, miközben a kormány ambiciózus programot szeretne megvalósítani ebben a fél évben. Erről Kovács Zoltán államtitkár beszélt kedden Budapesten egy rendezvényen.