Városlista
2023. január 27, péntek - Angelika

Hírek

2018. Január 15. 17:21, hétfő | Külföld
Forrás: mti

Megerősítik a német szövetségi rendőrség terrorelhárító alakulatát

Megerősítik a német szövetségi rendőrség terrorelhárító alakulatát

Nagyszabású létszámfejlesztést indítanak a német szövetségi rendőrség szervezett bűnözés és terrorizmus elleni alakulatánál (GSG9), és kiépítenek egy új támaszpontot Berlinben a fővárost fenyegető terrorveszély miatt

- mondta a különleges egység parancsnoka egy hétfői interjúban. Jerome Fuchs a Rundfunk Berlin Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaságnak elmondta, hogy a Németországhoz hasonló terrorveszélyben élő államokban gyakran a fővárost érik a támadások, ezért az ország nyugati részéről, a Bonn melletti Sankt Augustinból irányított GSG9-nak szüksége van egy berlini bázisra is, hogy biztosítsák a kellő reakcióképességet.

Az új bázis kiépítésével együtt a létszámot is növelik, nagyjából egyharmadával - mondta a parancsnok. Kiemelte, hogy a létszámfejlesztés nagy kihívás, mert nehéz alkalmas embereket találni, és más rendőri egységektől nem akarnak elvonni munkatársakat.

Az interjúval kapcsolatban Annegret Korff, a szövetségi belügyminisztérium szóvivője hétfőn a berlini kormányszóvivői tájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta, hogy már régóta tervezik a fejlesztést, és az új bázis helyszínéről még nem hoztak végleges döntést.

A német köztisztviselők lapja, a Behörden Spiegel tavaly februárban arról írt, hogy az eredeti tervek szerint a GSG9-nak nemcsak Berlinben, hanem az ország északi és déli részén is kiépítettek volna egy-egy támaszpontot, de végül csak a berlini bázis létrehozását határozták el - idézte fel az RBB.

A fejlesztést a 2016 júliusában történt müncheni ámokfutás után kezdték mérlegelni. A bajor fővárosban egy 18 éves, iráni-német állampolgárságú középiskolai diák lövöldözni kezdett és kilenc embert lelőtt, majd öngyilkosságot követett el. A hatóságok szélsőjobboldali, rasszista meggyőződésének tulajdonítják tettét.

A GSG9 megalakítása is Münchenhez kapcsolódik, a városban 1972-ben rendezett nyári olimpián a Fekete Szeptember elnevezésű palesztin terrorszervezet által izraeli sportolók ellen végrehajtott támadás tanulságai alapján hozták létre. Eddig mintegy 1900 bevetést teljesített.

Az alakulat pontos létszáma nem nyilvános adat. Ulrich Wegener, a GSG9 nemrégiben elhunyt alapító parancsnoka egy tavalyi interjúban azt mondta, hogy nagyjából 400-an dolgoznak a szervezetnél.

Fotó: illusztráció

Ezek érdekelhetnek még

2023. Január 27. 13:59, péntek | Külföld

Az EU meghosszabbítja az Oroszország elleni gazdasági szankciókat

Az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács fél évvel, 2023. július 31-ig meghosszabbítja az Oroszország egyes gazdasági ágazataira vonatkozó korlátozó intézkedéseket - közölte a testület pénteken.

2023. Január 27. 06:49, péntek | Külföld

Ukrán légierő: több mint félszáz rakétával támadtak az oroszok

Oroszország 55 rakétát lőtt ki Ukrajnára, ebből a légvédelem 47-et semmisített meg, három H-59-es rakéta pedig nem ért célba - közölte csütörtökön az ukrán légierő parancsnoksága.

2023. Január 27. 06:47, péntek | Külföld

Partig sodródott tengeri aknát semmisítettek meg Romániában

A Duna-delta Szentgyörgy-ágának torkolatánál partig sodródott tengeri aknát semmisített meg a román haditengerészet egy különítménye csütörtökön.

2023. Január 26. 06:49, csütörtök | Külföld

Meta: Donald Trump vissztérhet a Facebookra és Instagramra

Visszaállítja Donald Trump fiókját a Facebook és Instagram közösségi médiumok anyavállalata - közölte a Meta.