Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2013. Január 08. 07:00, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Megrázó részletek a coloradói filmszínházi mészárlás előzetes tárgyalásán

Megrázó részletek a coloradói filmszínházi mészárlás előzetes tárgyalásán

Megrázó részletek kerültek nyilvánosságra a coloradói Aurora város mozijában elkövetett, tavaly júliusi tömegmészárlásról, amelynek ügyében hétfőn kezdődtek meg az előzetes meghallgatások Denverben.

Az aurorai Century 16 moziban, a Batman-sorozat legújabb részének 2012. július 20-i bemutatóján egy támadó tüzet nyitott a nézőtéren ülőkre: 12 ember meghalt, 58-an pedig megsebesültek.
A támadás elkövetésével a 25 éves James Holmest vádolják, aki ellen több mint 166 pontban emeltek vádat, beleértve a több rendbeli emberölést és emberölési kísérletet.
A meghallgatáson két aurorai rendőr, Justin Grizzle és Gerald Jonsgaard könnyekig felindultan idézte fel a denveri elővárosban elkövetett mészárlás körülményeit, azt, hogy a gázálarcot és golyóálló mellényt viselő Holmes két gáztartályt hajított a nézők közé, majd tüzet nyitott rájuk. A rendőrök szerint az elkövető megváltott jeggyel jutott be a vetítésre, ahonnan az utcai kijáraton át távozott, majd felfegyverkezve tért vissza a terembe.
Holmest a rendőrök a parkolóban "szúrták ki" miután az övékétől eltérő golyóálló mellényt viselt. Abból jöttek rá, hogy nem lehet a kollégájuk, mert a védőfelszerelése ellenére láthatóan nem kívánt részt venni a mentésben. Letartóztatói szerint a férfi "szokatlanul nyugodt" volt, és mosolygott.
Az arca ugyanakkor verítékes volt és a pupillái ki voltak tágulva, noha nem ivott és nem volt kábítószer hatása alatt. Holmes önként árulta el a rendőröknek, hogy a lakásában beélesített pokolgépeket helyezett el.
Az üggyel kapcsolatban több részlet most először került nyilvánosságra, mert az illetékes kerületi bíró, William Sylvester három nappal a lövöldözést követően hírzárlatot rendelt el.
A vádlott, aki nem sokkal a támadás elkövetése előtt még a Coloradói Egyetem elsőéves ideggyógyász doktorandusza volt, a hétfői helyszíni beszámolók szerint körszakállat növesztett. Kifejezéstelen arccal hallgatta a vallomásokat az áldozatok mintegy 40 hozzátartozójának jelenlétében. A haja, amelyet a támadás idején vörösre festett, mert a Batman-képregények és filmek negatív hősének szerepében tetszelgett, ezúttal barna volt.
Holmes tavaly tavasszal megbukott a tanév végi vizsgákon és bejelentette, hogy felhagy tanulmányaival. A lövöldözés hat héttel később történt.
A védelem a várakozások szerint azzal érvel majd, hogy Holmes nem beszámítható. A vádlott ugyanis az egyetemi pszichiáter kezelése alatt állt, akit kilenc perccel a mészárlás előtt megpróbált felhívni.
Az előzetes meghallgatás célja az, hogy megállapítsák: alkalmas-e az ügy a bírósági tárgyalásra. Jogi szakértők szerint Holmesnak az elhúzódó és költséges pereskedés elkerülése érdekében felajánlhatják a vádalkut, amely megmentheti őt a halálbüntetéstől.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez