Városlista
2023. május 28, vasárnap - Emil, Csanád

Hírek

2011. Június 21. 06:11, kedd | Belföld

Megszűnik a helyi járati közlekedés Esztergomban

Megszűnik a helyi járati közlekedés Esztergomban

Helyközi járatokkal utazhatnak Esztergom városában az autóbusszal közlekedők. A helyi közösségi közlekedés július 3-án üzemzáráskor megszűnik. A Vértes Volán Zrt. a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal olyan megoldást dolgozott ki, a

Mint azt Németh Tamás vezérigazgató elmondta, a város hosszan elnyúló szerkezete miatt a helyi utazások nagy jelentőséggel bírnak. Eddig a naponta 500 távolsági, helyközi és elővárosi járaton felül 200 helyi és néhány szerződéses járat szállította az utasokat. A menetrend átalakításával teljes egészében nem pótolható a helyi közlekedés, de az alapellátás biztosított. A közlekedési szakemberek olyan menetrendet alakítottak ki, amely járatbővítésekkel, betérőkkel biztosítja az utazási lehetőséget.
A változásokról, valamint a július 4-én, hétfőn üzemkezdettől érvényes menetrendről az utasok széleskörű tájékoztatást kapnak. A Vértes Volán Zrt. saját informális csatornáin kívül az írott és elektronikus médiumok híradásai is segítik a tájékozódást. Ezen kívül június 27-től július 1-éig minden nap diákok terjesztik a város közterületein az új menetrendi tájékoztatókat. Az összesen ötezer példányban készült füzet egyébként a pályaudvaron is díjtalanul átvehető.

Németh Tamás elmondta: A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által támasztott igény volt, hogy a helyi közlekedés megszűnése után is minél inkább megfeleljen a társaság az utazóközönség elvárásainak. Az új menetrend bevezetése, a helyközi járatok átszervezése eszerint történik. Előny az utazóközönség számára, hogy a helyközi közlekedés többféle és nagyobb mértékű kedvezményt biztosít. A nyugdíjasoknak bérlet nem váltható, de kedvezmény igénybe vehető a jegy vásárlásakor. A tanulók számára magasabb a kedvezmény bérlet vásárlásakor, és az engedmény ugyancsak megilleti őket a jegyváltáskor is. A nagycsaládosok is utazási kedvezményben részesülnek. A helyközi járatokon az utazás távolságával arányosan kell menetdíjat fizetni.
A helyi járatokra megváltott menetjegyek és bérletek július 4-étől a helyközi járatokon nem érvényesek. Az utazásra fel nem használt helyi menetjegyek 2011. augusztus 31-ig visszaválthatók az esztergomi autóbusz-állomás elővételi pénztárában.


Esztergom közlekedéséről, a változásokról:

A helyközi járatok négy irányból futnak be Esztergomba.
Észak felől 11-es úton (Visegrád, Dömös, Pilismarót irányából)
Az itt közlekedő járatok a rendelkezésre álló kapacitásokkal ellátják a forgalmat.

Nyugat felől (Tát, Tokod, Lábatlan, Süttő irányban)
Az itt közlekedő járatok átveszik a kieső 1-es helyi vonal szerepét a Munkaügyi kirendeltség és az azt
magába foglaló lakótelep kiszolgálásában.

Keleti irány (Esztergom-Dobogókő vonal). A 9-es járatok megszűnésével Esztergom és Pilisszentlélek között további járatpárokat állít forgalomba a vállalat.

Déli irányban a közlekedésére kitüntetett figyelmet kell fordítani, mert a város földrajzi elhelyezkedéséből adódóan Esztergom közúti közlekedésének 80 százaléka (beleértve az egyéni és a közösségi közlekedést is) ebben az irányban bonyolódik. A déli irányból beérkező helyközi járatok áthaladnak Dorogon és Kertvároson. Itt jelentős járatbővítésekkel biztosítja a szolgáltató az eljutást.

A menetrend módosítása során több betérő, kerülő szolgálja a helyközi járatok útvonalától távol eső városrészek kiszolgálását, de előfordulhat, hogy bizonyos megállók kiesnek a forgalomból, így többet kell gyalogolniuk az utasoknak.

Az elővárosi vonal fejlesztésekor reggel és délután a vonattal közlekedők vasútállomásra/-ról
eljutását is figyelembe vették a szakemberek. Ennek leginkább a főváros felé irányuló forgalomnál van szerepe.

A helyi közlekedést 8 autóbusz végezte. Az új menetrenddel ezek közül 3 jármű marad forgalomban. A helyközi menetrendi korrekcióval ebben az évben közel 76 ezer km teljesítménynövekedéssel számol a társaság.

Előzmények:

A Vértes Volán Zrt. az utóbbi négy esztendőben évente meghosszabbított szerződéssel látta el közszolgáltatási feladatait, melyre minden évben pályázatot írt ki a város. A volán társaság folyamatosan alkalmazkodott a változó körülményekhez, így többszöri határidő-módosítással teljesítette a helyi járati a szerződésben rögzített feladatokat.
A szolgáltatás további sorsáról, egy esetleges újabb pályázatról szóló előterjesztés többször is szerepelt az önkormányzati testület napirendi tervei között, de vagy az érdemi döntésre, vagy már a téma tárgyalására sem került sor.
A jelenleg is folyó adósságrendezési eljárásban befogadták ugyan a szolgáltató tartozását, de ennek megfizetése továbbra is bizonytalan. A közszolgáltatói szerződést 2011. április 4-én felmondta a szolgáltató. A helyi közösségi közlekedés július 3-án üzemzárásig működik.

A Vértes Volán Zrt. szerint a megoldás az lenne, ha pályázatot írna ki a város a helyi közlekedés ellátására, és olyan szolgáltatást alakítana ki annak nyertesével, amely a lakosok számára megbízható utazási lehetőséget, az önkormányzatnak pedig vállalható anyagi feltételeket jelentene.

Mindaddig azonban a július 4-én bevezetett menetrend működik Esztergomban.
 

Ezek érdekelhetnek még

2023. Május 27. 10:32, szombat | Belföld

11 év fegyházbüntetést kapott az autós ámokfutó

2023. Május 27. 07:30, szombat | Belföld

Fecskeles címmel indít lakossági madárszámlálási akciót az MME

Fecskeles címmel indít újabb lakossági madárszámlálási akciót a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), amely a TermészetLesen program következő állomása.

2023. Május 26. 11:41, péntek | Belföld

Csónakkal szállítottak migránsokat külföldi embercsempészek Zalába

Vádat emeltek egy Lengyelországban élő tunéziai férfi ellen, aki társaival a Mura folyón át, csónakkal is csempészett migránsokat Magyarországra - tájékoztatta a Zala Vármegyei Főügyészség helyettes szóvivője.