Városlista
2022. június 30, csütörtök - Pál

Hírek

2012. Március 30. 07:13, péntek | Külföld
Forrás: mno / MTI

Megszüntették Hitler szüleinek a sírját

Megszüntették Hitler szüleinek a sírját

Az ausztriai leondingi temetőben megszüntették Adolf Hitler szüleinek a sírhelyét – adta hírül csütörtökön a felső-ausztriai Life rádió.

A hírt megerősítette az APA osztrák hírügynökségnek Kurt Pittertschatscher helyi plébános, aki elmondta, hogy eltávolították a sírkövet, a sírhelyet pedig felszabadították további használatra. Exhumálásra nem került sor.

A Hitler család egyik névtelenséget kérő távoli rokona nyilatkozata szerint „egyre nehezebb a sír gondozása. Ezenkívül arra is gondolok, hogy őseim sírjával visszaélve rokonszenvtüntetéseket tartanak ott. Mindent megfontolva, úgy döntöttem, hogy lemondok a sírhelyhasználati jogokról” – olvasható a rokon közleményében.

Sok helyi lakos, továbbá az osztrák fasizmus elleni hálózat és a Mauthauseni Bizottság nehezményezte, hogy a Hitler szülők sírhelye szélsőjobboldali csoportok egyfajta zarándokhelyévé vált. A temető gondnoksága ügyel majd, hogy nehogy egy másik zarándokhely alakuljon ki.

A dpa német hírügynökség beszámolójában emlékeztetett arra, hogy 2011 júliusában Hitler helyettesének, Rudolf Hessnek a sírját – 24 évvel a halála után – szüntették meg a bajorországi Wunsiedelben, ahol neonácik rendszeresen megemlékezést tartottak.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 29. 17:04, szerda | Külföld

Joe Biden felesége és lánya is felkerült az orosz feketelistára

Újabb 25 amerikai állampolgárnak, köztük Joe Biden amerikai elnök feleségének és lányának tiltották meg válaszintézkedésként a beutazást Oroszországba az orosz külügyminisztérium kedden kiadott közleménye szerint.

2022. Június 29. 14:01, szerda | Külföld

Enyhítette a beutazásra vonatkozó szabályokat Kína

Kína enyhítette a koronavírus-járvány miatt a beutazásra vonatkozóan bevezetett egyes szabályokat, lerövidítve az országba külföldről érkezők számára előírt karanténidőszakot

2022. Június 29. 09:02, szerda | Külföld

Durván megrövidítették Putyint, nem ismert félelmet az orosz üzletember

Húszévi fegyházra ítélte Dmitrij Mihalcsenkót, a Forum holding volt vezérigazgatóját kedden a második nyugati kerületi katonai bíróság

2022. Június 29. 07:00, szerda | Külföld

Elkezdte a majomhimlő elleni oltóanyag vizsgálatát az EMA

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) megkezdte a dániai székhelyű Bavarian Nordic biotechnológiai vállalat Imvanex nevű, himlő elleni oltóanyagának folyamatos felülvizsgálatát annak érdekében,