Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2016. Október 14. 10:03, péntek | Helyi
Forrás: tatabánya

Megújul a Sárberki Óvoda

Megújul a Sárberki Óvoda

Új épületszárnnyal, játszó-, fejlesztő és speciális eszközökkel gazdagodik a Sárberki Óvoda.

A 132 millió forintot meghaladó, komplex műszaki és energetikai korszerűsítést is tartalmazó beruházás részleteiről Schmidt Csaba polgármester, Hetzmanné Begala Anna intézményvezető asszony és Salló Győző, Sárberek önkormányzati képviselője számolt be az intézménynél.

Tatabánya önkormányzata nagy hangsúlyt fektet a családbarát, munkába állást segítő – különös tekintettel a 3-6 éves korosztály óvodai elhelyezését biztosító – intézmények, közszolgáltatások fejlesztésére, minőségi megújítására. Erre a legújabb lehetőséget egy pályázat kínálta, amelyet sikeresen el is nyert a város. Az „Óvodafejlesztés Tatabányán – Sárberki Óvoda” (TOP-6.2.1-15-TB1-2016-00002) elnevezésű projekt keretében megvalósuló fejlesztés külön figyel a szegényebb családokra, a hátrányos helyzetű gyermekeket nevelő közösségekre. A szakmai és műszaki tartalom tervezése során célként fogalmazódott meg, hogy a megvalósuló fejlesztés az esélyegyenlőség elvét szem előtt tartva csökkentse a hozzáférhetőség területi különbségeit, megteremtse az egészséges környezet és a hatékony nevelés infrastrukturális feltételeit, és ezzel biztosítsa a minőségi szolgáltatásokhoz való – kirekesztés nélküli – hozzáférést.

A Sárberki Óvoda nyolc csoportjába jelenleg 200 gyermek jár. Az intézmény 1979-ben épült, jellemzően lapostetős kialakítású. Helykiosztása nem igazodik a csoportok igényeihez, a pedagógiai programban megfogalmazott feladatok megfelelő szintű megvalósításához. Egyes helyiségek (tornaterem, sószoba) teljesen hiányoznak, mások csak részben felelnek meg (fejlesztőszoba) az elvártaknak. Éppen ezért az önkormányzat úgy döntött, új épületrésszel bővíti az óvodát a túlzsúfoltság megszüntetésére, és azért, hogy a jövőben már ne a mindennapos testmozgás színvonalas ellátásához nem megfelelő aulát kelljen tornaszobának használniuk. Az új szárnyban a tornaterem mellett egy fejlesztőszoba és sószoba is helyet kaphat, az egyéb kiszolgáló helyiségekkel együtt.

A belső felújítás során a csoportszobákba új, antibakteriális PVC burkolat kerül, teljesen megújul a villamoshálózat. Az átfogó energetikai korszerűsítés során hő- és vízszigetelésre, ablak- és ajtócserékre kerül sor, de kicserélik az elöregedett fűtési vezetékeket is és új, szabályozható radiátorokat szerelnek be.

A komplex műszaki fejlesztésen túl csoportszobai játékok, valamint a minőségi és speciális nevelést elősegítő felszerelések beszerzésére is sor kerül, így például a mozgás szeretetére és az egészséges életmódra nevelő eszközök, továbbá a fejlesztő foglalkozások megtartásához, a fogyatékosság típusának megfelelő, tanulási képességet fejlesztő felszerelések, valamint a tanulási és magatartási zavar fejlesztésére szolgáló játékok és a mozgássérült gyermekek számára speciális fejlesztő eszközök is kerülnek az óvodába.

A munkálatok várhatóan 2017 nyarán kezdődhetnek meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 16. 08:16, kedd | Bulvár

Felmérés: a skótok 40 százaléka örül, hogy az angolok kikaptak a döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örül, hogy Anglia labdarúgó-válogatottja vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.