Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2015. Október 15. 09:17, csütörtök | Helyi

Megújult a Tatabányai Szent Borbála Kórház

Megújult a Tatabányai Szent Borbála Kórház

Év végéig befejeződnek a tatabányai Szent Borbála Kórház 2013-ban megkezdett, a TIOP-2.2.4-09/1-2010-0009 „Struktúraváltoztatást támogató infrastruktúrafejlesztés a fekvőbeteg szakellátásban” elnevezésű projekt keretében zajló fejlesztési és felújítási munkái. Az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával megvalósuló projekt keretében két új épületszárnyat építettek, felújították a központi műtőt és az intenzív osztályt, új betegirányítási rendszert alakítottak ki, elkészült a központi diagnosztika, modernizálták az épületgépészetet és informatikai fejlesztéseket hajtottak végre. Az 5,824 milliárd forintos beruházás eredményeként egy helyre költöztek az eddig több pavilonban, szétszórtan működő osztályok. Az orvos-technológiai fejlesztésnek köszönhetően hamarosan már Tatabányán is végezhetnek MR vizsgálatot.
Az új egészségügyi struktúrában az intézmény látja el Tatabánya, Oroszlány, Tata, Kisbér, Komárom városok és környékének mintegy 280 ezres lakosságát. Mindemellett a legnagyobb forgalmat lebonyolító M1-es autópálya közelségéből adódóan az itt történő balesetek sérültjeinek ellátása is az intézmény feladata. A Kórház fekvőbeteg-ellátó osztályain éves szinten mintegy 35 ezer főt látnak el, míg a járóbetegellátást 550 ezer fő veszi igénybe. Az intézményben 781 ágyon, 160 orvos és 754 egészségügyi szakdolgozó végez gyógyító tevékenységet.
A projekt kulcseleme az új központi tömb megépítése volt. A Manuális Pavilonra merőlegesen mintegy 5600 m2-en két új épületszárnyat építettek, ezzel párhuzamosan pedig több egységet modernizáltak. Az eddig egymástól távol, szétszórtan működő kórházi osztályok az elmúlt napokban beköltöztek a központi tömbbe. A központosítás eredményeként a beköltöző osztályok – Hematológiai, Neurológiai és Gasztroenterológiai, valamint Kardiológiai Osztály és kardiológiai őrző – számára is kényelmesen megközelíthetővé vált a teljesen megújult Központi Műtő és az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály. Miután egyre több géppel kell dolgozni egy műtét alatt, ezért fontos szempont az optimális helykihasználás és a műszerek szervezett, jó elérhetősége. Ebben segítik a műtő személyzetét a jövőben az aneszteziológiai és sebészeti statív rendszerek, valamint a műtő közelébe helyezett sterilizáló.
Az épület földszintjén összesen nyolc ablaknál alakították ki az új Központi Betegfelvételi Irodát. Az irodával szemben az új kettes szárny földszintjén folynak ezentúl a kardiológiai, hematológiai és neurológiai szakrendelések.
A tömbösítéssel jelentősen rövidülnek a betegutak és azáltal javul a betegellátás minősége.
Az új épület épületgépészetileg is megújult, mind a műtőben, mind az intenzív osztályon biztonságos, steril szellőzést biztosít. A villamossági rendszer a legmodernebb energiatakarékos világítással készült.
A technológiai tömb kialakítása mellett új orvosi műszerek beszerzése, valamint az informatikai rendszerek megújítása volt a cél.
Az alagsorban kialakított Radiológiai Osztályt a kor legmodernebb orvosi műszereivel szerelték fel. Óriási lépésnek számít, hogy mostantól Tatabányán is lehetséges lesz a mágneses rezonancia (MR) vizsgálat.
A 64 szeletes CT a legújabb fejlesztésű informatikai háttérrel speciális vizsgálatok elvégzését is lehetővé teszi. A CT és MR vizsgáló közvetlen szomszédságában kapott helyet két új, könnyen kezelhető, többfunkciós, direkt digitális röntgengép. A gép előnye, hogy kisebb sugárzás mellett rendkívül jó felbontásban készíti a felvételeket. A központi diagnosztika fejlesztésénél fontos szempont volt, hogy az érintett osztályok számára elektronikusan elérhetővé váljanak a vizsgálati eredmények. Ennek érdekében a diagnosztikai adatok továbbítására, tárolására és megőrzésére biztonságos informatikai rendszert, un. PACS rendszert telepítettek.
Az épület ünnepélyes átadásán Dr. Lőke János főigazgató köszöntőjében kiemelte, hogy a rekonstrukció érinti mind a járóbeteg, mind pedig a fekvőbeteg-ellátást, összesen 19 egység munkáját. Hangsúlyozta, hogy kollégái sokszor meglehetősen nehéz körülmények között kellett, hogy helytálljanak a mindennapokban, amiért ezúton is még egyszer mindenkinek köszönetét fejezte ki.
A beruházás 5,824 milliárd forint összköltségből valósul meg, és 2015. december 31-én zárul.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 16. 08:16, kedd | Bulvár

Felmérés: a skótok 40 százaléka örül, hogy az angolok kikaptak a döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örül, hogy Anglia labdarúgó-válogatottja vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.