Városlista
2022. október 3, hétfő - Helga

Hírek

2022. Augusztus 09. 14:40, kedd | PR
Forrás: (X)

Megyei matrica vásárlás egyszeregy

Megyei matrica vásárlás egyszeregy

Fogas kérdés, mégis egyszerű a válasz: miért érdemes havi autópályamatricát vásárolni? Az egész évben gyakran volán mögé ülő autósoknak gyakran a leggazdaságosabb, legkényelmesebb megoldás.

Ingázós nyaralás alkalmával is jól jöhet − mutatjuk a részleteket!

Sok más Európai országhoz hasonlóan a magyar gyorsforgalmi úthálózatra is csak érvényes autópálya-matrica birtokában lehet felhajtani. Többféle matricatípus létezik, ám sokaknak az akár 13 hónap gondtalan utazást szavatoló megyei matrica vásárlás a legjobb megoldás.

Hogy miért? Mert a D1-es kategóriába tartozó személygépjárművel mindössze 5 450 forintért elérhető, így ha a nyaralás során többször ingázunk lakásunk és pihenőhelyünk között munka vagy a gyerekek programjai miatt, máris jobban megérheti az akár 13 hónapig érvényes megyei matrica. Ahogy ugyanis a strandszezon kitolódik, úgy lehetünk biztosak benne, nem csak júniusban, hanem akár szeptemberben is legurulunk majd a vízparthoz.

Mit tud és mennyibe kerül a megyei autópályamatrica?

Területi szempontból ez az autópályamatrica típus a vásárló által megadott megye összes díjköteles útjára, valamint a határos megyék irányába az első csomópontig érvényes. Időben pedig a tárgyév első napjától a tárgyévet követő év január 31. napjának 24 órájáig biztosít jogszerű úthasználatot.

A vonatkozó rendelet szerint a megyei autópályamatrica 2022-ben az alábbi árakon érhető el az egyes járműkategóriákban, megyénként számolva:
D1: 5 450 Ft
• D1M: 5 450 Ft
• D2: 10 900 Ft
• B2: 21 800 Ft
• U: 5 450 Ft

Mikor és hogyan vásárolhatunk megyei matricát?

A hatályos jogszabályok értelmében minden autópályamatricát − így a megyeit is − mindig a díjköteles szakaszra felhajtás előtt kell megváltani. Az nyomtatott vagy e-matrica utólagos megvásárlása nem jelenthet visszamenőleges úthasználati jogosultságot, ennek megfelelően az utólag megváltott matrica jogosulatlan úthasználatnak minősül és pótdíj-fizetési kötelezettséget von maga után. Kivételt jelent a 60 perc türelmi idő, ez az úthasználat kezdetétől terjedő 60 percen belül megvásárolt matrica esetén mentességet ad a büntetés alól.

Bármelyik járműkategóriáról is beszélünk, megyei útjogosultságot nyomtatott vagy e-matrica formában vásárolhatunk. A gyors és kényelmes művelethez az online, például az autopalyamatrica.hu oldalon megejthető e-matrica vásárlást javasoljuk.

A honlapon a járműkategória és időtartam kiválasztása után a rendszám, illetve gépjármű felségjelének megadása következik. Ekkor módosíthatjuk az érvényesség kezdetét, ami alapértelmezésben a sikeres fizetés időpontja. Ezután kényelmesen fizetünk bankkártyájával vagy online átutalással. Amint megérkezik megadott email címünkre az autópálya matricát tartalmazó visszaigazolás, már indulatunk is. Ennyire egyszerű!

Mindenhol van megyei matrica?

Nincs. Magyarország több megyéjében nincs jelenleg útdíjköteles szakasz − vagyis az egész megye összes útján ingyen utazhatunk −, így ezekre megyei matrica vásárlása sem lehetséges. Ide tartozik Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok, illetve Békés megye.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Szeptember 22. 13:19, csütörtök | PR

K&H: mennyibe kerül a mozi? Mi lesz a zsebpénzzel? a gyerekek élete is drágább lett

Egyre drágábbak a meglóduló infláció miatt az iskolások hétköznapjai, például a menzákon jelentős drágulás figyelhető meg.

2022. Szeptember 22. 08:08, csütörtök | PR

Kerülje el a vadgázolást az első hazánkban is elérhető okos vadriasztóval

Hazánkban a hivatalos statisztikáknál jóval több, évente akár 40 ezer vadgázolás történhet. Ezt a számot hivatott csökkenteni a VIONN GO, az első okos vadriasztó

2022. Szeptember 06. 16:46, kedd | PR

Tökéletes romantika Noszvajon a Treehousesban

Virág András, karate világbajnokunk ritkán enged betekintést a magánéletébe.

2022. Augusztus 31. 09:13, szerda | PR

Ön jól kijön a munkatársaival? Hát hogyne!

El tudja képzelni valamelyik munkatársát az esküvői tanújaként?