Városlista
2024. július 21, vasárnap - Dániel

Hírek

2012. December 12. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Mélypont a dohai csúcs után: tétlenül nézik a klímakatasztrófát

Mélypont a dohai csúcs után: tétlenül nézik a klímakatasztrófát

Sajnos hiába vagyunk túl egy olyan éven, amely során a klímaváltozás egyre fenyegetőbben érintette a gazdagabb és szegényebb országokat egyaránt, ez mégsem volt elég intő jel a tárgyaló felek számára a napokban véget ért dohai klímacsúcson. Még a minimálisan elvárható eredmény sem született meg, ezzel pedig egyértelművé vált, hogy a tétlenségből fakadó klímakatasztrófa megakadályozására semmilyen hajlandóság nem mutatkozik az államfők részéről.

„A fejlődő országok közül néhányan egyenesen gúnyt űztek a tárgyalásokból azzal, hogy a korábbi vállalásaikat visszavonták, újakat pedig nem voltak hajlandóak tenni. Mindezt tetézte, hogy egy maroknyi, a kibocsátások szempontjából kulcsfontosságú ország, mint például Oroszország, Kanada, az Egyesült Államok és Japán végig igyekeztek blokkolni a tárgyalásokat. Ideje lenne belátni, hogy amit a kutatók évek óta állítanak, és amit emberek milliói tapasztaltak meg csak ebben az évben, még sürgetőbbé teszi a klímaváltozás elleni harcot. Minden év, amit a kormányok elpazarolnak tétlenségükkel, csak súlyosbítja a jövőbeni károkat!”- mondta Fáth Ákos, a WWF Magyarország megbízott igazgatója.

A tárgyalásoktól elvárható minimális eredmény az lett volna, ha az országok valós (nem csupán könyvelési manőverekkel elért) kibocsátás-csökkentésben állapodnak meg, ha rendezik a pénzügyi kérdéseket (mikor és pontosan mekkora összeggel járulnak hozzá a klíma alapokhoz) és lefektetik egy jogi értelemben is kötelező érvényű, igazságos és ambiciózus globális megállapodás alapjait.

Mindezek helyett egy ijesztően gyenge megállapodás született, ami messziről elkerüli a felelősségvállalásnak még csak a gondolatát is. A Dohában elfogadott záró csomag ugyan tartalmazza a kiotói jegyzőkönyv lejáró paragrafusának meghosszabbítását - azaz egy második vállalási periódust -, de a konkrétumok lefektetését a következő évi konferenciára bízza. Sajnos ez a kiterjesztés még eléggé ködös, és sok kiskaput rejt, melyeket a későbbiekben mindenképpen tisztázni kell majd.

A politikán világszerte egyre nagyobb a társadalmi nyomás. Az emberek, akik ki vannak téve a klímaváltozás hatásainak, valós változásokat követelnek. „Dohában még soha nem tartottak megmozdulást környezetvédelmi kérdésben, azonban a tárgyalások alatt erre is sor került, ez jól mutatja a helyzet súlyát.”- mondta Tasneem Essop a WWF delegációjának vezetője.

„A klíma krízis egyre sürgetőbb, a civil szervezetek továbbra is azon fognak dolgozni, hogy beláttassák a kormányokkal, hogy nincs több időnk, cselekednünk kell. Az emberek is ezt várják, hiszen saját bőrükön érzik a tétlenség árát.” – mondta Ahsbahs Krisztina, a WWF Magyarország éghajlatváltozási és energetikai projektvezetője.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 21. 08:24, vasárnap | Külföld

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Szlovéniában

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Észak-Szlovéniában, a tűzoltók kétszáz esetben intézkedtek - írta a helyi sajtó szombaton.

2024. Július 19. 08:15, péntek | Külföld

Az Európai Parlament megválasztotta Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé

Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe.

2024. Július 19. 08:08, péntek | Külföld

Donald Trump az Egyesült Államok megosztottságának lezárását ígérte

Az Egyesült Államok politikai megosztottságának lezárását ígérte Donald Trump a Republikánus Párt elnökjelölő konvencióját lezáró beszédében csütörtökön Milwaukee-ban.

2024. Július 18. 07:55, csütörtök | Külföld

Donald Trump megfizettetné a védelmet Tajvannal

Tajvannak fizetnie kellene a védelemért, mert a sziget semmit sem nyújt az Egyesült Államoknak - jelentette ki Donald Trump amerikai elnökjelölt a Bloomberg Businessweek hetilapnak adott interjújában.