Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2016. Március 20. 00:30, vasárnap | Külföld
Forrás: mti

Merényletek Párizsban - Abdeslam azt állítja, a nemzeti stadionnál akarta felrobbantania magát

Merényletek Párizsban - Abdeslam azt állítja, a nemzeti stadionnál akarta felrobbantania magát

Salah Abdeslam, a tavaly novemberi, 130 halálos áldozatot követelő párizsi terrorakciók legfőbb gyanúsítottja azt állította brüsszeli kihallgatásán,

hogy a Stade de France nemzeti stadionnál a támadások estéjén fel akarta robbantani magát, de az utolsó pillanatban visszakozott - mondta szombaton Francois Molins párizsi főügyész.

"Az első nyilatkozatai, amelyeket óvatosan kell kezelni, egy sor kérdést vetnek fel, amelyeket Salah Abdeslamnak meg kell majd magyaráznia" - hangsúlyozta az ügyész párizsi sajtótájékoztatóján, emlékeztetve arra, hogy a terrorista a stadiontól, ahova gépkocsival elvitt két öngyilkos merénylőt, Párizs XVIII. kerületébe hajtott. Ez utóbbi helyszín annak ellenére szerepelt abban a közleményben, amelyben az Iszlám Állam dzsihadista szervezet másnap magára vállalta a merényletsorozatot, hogy ott végül nem történt merénylet.

A francia hatóságok eddig azt gyanították, Abdeslam azt tervezte, hogy a XVIII. kerületben robbantja fel magát. A nyomok alapján járt is ott este 10 órakor és ott hagyta azt a fekete Renault Clio típusú gépkocsit, amellyel a kamikázékat vitte a stadionhoz. A gépkocsit négy nappal később találta meg a rendőrség. A dzsihadista innen Párizs egyik déli elővárosában, Montrouge-ban járt, ahol egy szemetesben eldobta a robbanóövét, mielőtt szombat hajnalban két barátjával visszaindult Belgiumba.

Az ügyész elmondta, hogy a férfinak "központi szerepe volt a terrorkommandó összeállításában és a merényletek logisztikai előkészítésében". Megemlítette, hogy a dzsihadista júliusban és augusztusban többször átutazott Európán és részt vett a migránshullámmal Európába érkező terroristák szállításában. Azt is megerősítette, hogy Abdeslam a saját nevén bérelt két gépkocsit, amelyet a támadásokhoz használtak, valamint ő vásárolta meg a robbanóövekhez használt oxigénes vizet.

Francois Molins megerősítette, hogy Abdeslam ellen szombaton Franciaország kiadott egy újabb európai elfogató parancsot, kiegészítendő a tavaly november 24-én kiadott első elfogató parancsot.

"Salah Abdeslam nem járult hozzá ahhoz, hogy átadják a francia hatóságoknak, de ez semmiben nem jelent akadályt" - jelezte az ügyész, miután az uniós együttműködés keretében Belgium maximum három hónapon belül átadhatja a dzsihadistát Franciaországnak.

A belga ügyészség korábban közölte, Abdeslam és a vele együtt őrizetbe vett férfi ellen "terrorista gyilkosságban való részvétel" jogcímén emeltek vádat.

A hatóságoknak a 26 éves, marokkói bevándorló családban született és Brüsszelben nevelkedett francia állampolgár a kihallgatás során bevallotta, hogy Párizsban tartózkodott tavaly november 13-án, a terrortámadások elkövetése napján. A terroristát a kihallgatását követően egy fokozottan őrzött börtönbe szállították a nyugat-belgiumi Brugge városába.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése