Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2012. Január 27. 07:44, péntek | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Merkel figyelmeztetett

Merkel figyelmeztetett

A válság még korántsem ért véget, Németország lehetőségei viszont nem korlátlanok – figyelmeztetett Angela Merkel német kancellár egy csütörtöki lapinterjúban.

Utalva az utóbbi napokban felmerült igényre, hogy fordítsanak még több pénzt az állandó válságkezelő rendszerre (ESM), a forrásokat pedig mindenekelőtt Németország biztosítsa.

Az ESM-mel kapcsolatban elsőként Mario Monti olasz kormányfő javasolta, hogy duplázzák meg, 500 milliárdról emeljék 1000 milliárd euróra az alap forrásait, és ebben Berlin vállaljon oroszlánrészt. Angela Merkel a felvetésre utalva kifejtette: a válságot kiváltó problémák megoldásán való fáradozás nélkül nincs értelme „mindig csak több és még több pénzt ígérni”. A hiányzó német szolidaritásra vonatkozó bírálatokra utalva pedig hozzátette: az unióban „megtaláltuk az egyensúlyt az európai szolidaritás és a nemzeti felelősség között”.

Az egyszerre hat európai lapban – a német Süddeutsche Zeitungban, a Guardian című brit, a Gazeta Wyborcza című lengyel, a La Stampa című olasz, az Il País című spanyol és a Le Monde című francia újságban – megjelent interjúban a német kancellár több alkalommal hangsúlyozta, hogy Németország közösséget vállal a nehézségekkel küzdő uniós partnerekkel. Ugyanakkor hozzáfűzte, hogy „nekünk, németeknek oda kell figyelnünk, hogy ne fogyjon el minden erőnk, hiszen még a mi lehetőségeink sem végtelenek”.

A hat lap – Europa című – közös mellékletében megjelent interjú abban is különleges, hogy Merkel első alkalommal ismerte el nyíltan a görög válság kezelésének kudarcát. A kancellár úgy fogalmazott, hogy a válság még korántsem ért véget, hiszen egyes államokat változatlanul hatalmas adósság terhel, és a legtöbb esetben súlyos szerkezeti gondok is növelik a bajt. „És természetesen ott van a különleges eset, Görögország, ahol a görögök és a nemzetközi közösség minden igyekezete ellenére még nem sikerült stabilizálni a helyzetet.”

A segélyfizetések beszüntetésével és az ország „gondnokság alá helyezésével” fenyegeti Görögországot Volker Kauder, a CDU/CSU parlamenti frakciójának vezetője, Angela Merkel kancellár bizalmasa a Spiegel Online portálnak adott interjúban. A német kormánykoalíció kezdi elveszíteni a türelmét az eladósodott euróövezeti országokkal, különösen Görögországgal szemben. „Minden támogatás ellenére a jelek szerint csak csekély lényeges javulás történt az országban” – mutatott rá a politikus az interjúban. A vezető német politikus a politikai nyomás fokozását, a milliárdos segélyek beszüntetését követeli arra az esetre, ha Görögország nem teljesíti minden tekintetben a támogatási feltételeket. „Világossá kell tenni, hogy támogatásra csak abban az esetben számíthatnak, ha a lehető legnagyobb szigorral irányítják az országot – szükség esetén a feladatot az EU, vagy az euróövezeti országok által kijelölt gondnokra kell bízni” – mondta, hozzátéve, hogy „az nincs rendjén, hogy mi csak adjuk a pénzt, de semmi nem változik”. Angela Merkel kancellárhoz hasonlóan Volker Kauder is elutasítja az egyre hangosabb követeléseket az ESM rendelkezésére álló pénzeszközök megemelésére. „Nem kérdőjelezhetünk meg folytonosan, újra és újra közös európai döntéseket alig néhány héttel meghozataluk után” – figyelmeztetett a német politikus. „Ez nem segít megnyughatni a piacokat.


Az unió egészéről szólva kifejtette: a válságkezelésben két újabb terület kerül a középpontba a következő időszakban, a munkahelyteremtés és a gazdasági növekedés beindítása. Ehhez gazdaságösztönző programok kellenek, amelyekhez az uniós költségvetésből lehetne forrást szerezni – fejtette ki, hozzátéve, hogy tüzetesen át kell vizsgálni az uniós költségvetést, meg kell vizsgálni, hol vannak még le nem hívott összegek. Ugyanakkor szabályozási eszközökkel is ösztönözni kell a gazdaságot, mindenekelőtt a munkajog és a munkaerőpiac területén lenne érdemes növelni a rugalmasságot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.