Városlista
2024. július 20, szombat - Illés

Hírek

2012. Augusztus 18. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Merkel javította a hangulatot

Merkel javította a hangulatot

A Vaskancellár-asszony nyilatkozata után máris emelkedtek a tőzsdék.

Angela Merkel egy kanadai fórumon kiállt az euró mellett. Azt mondta, hogy Európa vezetői minden tőlük telhetőt megtesznek az euró megtartásáért. A nyilatkozat elűzte a negatív hangulatot a tőzsdékről, és az eurót is 1,2370-ig repítette a dollárral szemben.

A kancellár hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az euróválság megoldásához politikai unióra lesz szükség a közös fizetőeszközt használó országok között. Merkel azt is közölte: támogatja az Európai Bizottság jogköreinek kiterjesztését a fiskális paktumban lefektetett költségvetési szabályokat megsértő államokkal szembeni fellépésre.

Ha már Kanadában járt, a kancellár-asszony beszédében az észak-amerikaiakat dicsérte, miszerint az ő példájukon is látszik, hogy takarékossággal és költségvetési fegyelemmel lehet fenntartható gazdasági növekedést elérni. Merkel mondataival üzent európai partnereinek is, hiszen az elmúlt hónapokban két pártra szakadt az európai válságkezelés. A franciák és a dél-európaiak szeretnének végre növekedésösztönző lépéseket is látni, míg a németek mellett a finnek például takarékosabb Európát látnának szívesen. Több fordulópont is lesz a vitában. Augusztus végéig el kellene dönteni, hogy az eurózónás túlélésért cserébe kapnak-e újabb hitelt a görögök, míg őszre már egy új típusú európai pénzügyi irányításról kellene megegyezni. Egyik sem lesz egy sétagalopp.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 19. 08:15, péntek | Külföld

Az Európai Parlament megválasztotta Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé

Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe.

2024. Július 19. 08:08, péntek | Külföld

Donald Trump az Egyesült Államok megosztottságának lezárását ígérte

Az Egyesült Államok politikai megosztottságának lezárását ígérte Donald Trump a Republikánus Párt elnökjelölő konvencióját lezáró beszédében csütörtökön Milwaukee-ban.

2024. Július 18. 07:55, csütörtök | Külföld

Donald Trump megfizettetné a védelmet Tajvannal

Tajvannak fizetnie kellene a védelemért, mert a sziget semmit sem nyújt az Egyesült Államoknak - jelentette ki Donald Trump amerikai elnökjelölt a Bloomberg Businessweek hetilapnak adott interjújában.

2024. Július 18. 07:48, csütörtök | Külföld

Az Európai Parlament továbbra is kiáll Ukrajna határozott támogatása mellett

A héten megalakult új Európai Parlament szerdai strasbourgi plenáris ülése elfogadta első hivatalos állásfoglalását, amelyben a testület képviselőinek többsége továbbra is Ukrajna határozott támogatását szorgalmazza.