Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. Február 03. 14:08, szerda | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Merkel: minden oltóanyagot szívesen látnak az EU-ban

Merkel: minden oltóanyagot szívesen látnak az EU-ban

A koronavírus elleni valamennyi oltóanyagokat szívesen látják az Európai Unióban (EU), de oltani csak olyan vakcinával lehet, amelyről a fejlesztők benyújtják a szükséges adatokat az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA)

- mondta Angela Merkel német kancellár kedden egy televíziós interjúban.
A kancellár az ARD országos köztelevízióban sugárzott interjúban kiemelte, hogy "jó adatok" jelentek meg a Szputnyik V elnevezésű orosz oltóanyagról, és beszélt is már Vlagyimir Putyin orosz elnökkel az engedélyezéshez a közösség gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő EMA-nál indítandó vizsgálatáról.

A tagországok képviseletében az Európai Bizottság által folytatott vakcinabeszerzéssel és a termékek bevezetésével kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Izraelben és még Szerbiában is gyorsabban halad az oltási kampány, mint az EU-ban, mégis "nagyjából-egészéből semmi nem sikerült félre", és "nem volt hiba" az EMA teljes körű vizsgálatához kötni az oltóanyagok forgalmazási engedélyét.

Kiemelte, hogy az oltási kampány sikeréhez elengedhetetlen a lakosság bizalma, amelynek elnyeréséhez az oltóanyagok alapos gyógyszerfelügyeleti vizsgálata szükséges.

A szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetőinek ágazati szakemberekkel folytatott hétfői megbeszélésén az is egyértelműen megmutatkozott, hogy még több pénz megmozgatásával nem lehet még több vakcinához jutni, mert a gyártási kapacitás korlátozott.

Így az Egyesült Államok "szinte egyáltalán nem exportál" oltóanyagot, ezért az amerikai Pfizer és a német BioNTech közös fejlesztésű vakcinájának esetében nem lehet támaszkodni a Pfizer amerikai üzemeire, hanem csak az EU-ban rendelkezésre álló kapacitásra.

Ez bővül majd, mert "igen gyors ütemben" építik ki a BioNTech saját gyárát a németországi Marburgban, és a hatóságok minden segítséget megadnak ehhez a munkához - fejtette ki Angela Merkel.

A többi között arról is szólt, hogy Németországban az első negyedévben csaknem tízmillió embert olthatnak be a SARS-CoV-2 ellen, és a legóvatosabb becslések alapján is sikerülhet minden felnőttnek beadni legalább az első adagot a nyár végéig, szeptember 21-ig.

A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) adatai szerint keddig a német lakosság nagyjából 2,8 százaléka, 2 586 997 ember kapott védőoltást a SARS-Cov-2 ellen, közülük 606 786 embernek az oltás mindkét adagját beadták.

A járvány tavaly ősszel kibontakozott második hulláma levonulóban van. Az RKI keddi kimutatása szerint az utóbbi 24 órában országszerte 6114 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez csökkenés az egy héttel korábbi 6412-höz képest. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 2 228 085 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben 861 halálesetet regisztráltak, a járvány áldozatainak száma így 57 981-re emelkedett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.