Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2013. December 14. 00:00, szombat | Helyi

Mi történik, ha otthonunkban megjelenik az adóvégrehajtó?

Mi történik, ha otthonunkban megjelenik az adóvégrehajtó?

A végrehajtó megjelenése nem jelenti a tartozás fejében lefoglalt tárgyak azonnali elszállítását, az adósnak még bőven van ideje rendezni tartozását ingóságai árverezései előtt

Az eljárással sokan nincsenek tisztában, nem árt tisztázni, milyen lépések előzik meg a visszafordíthatatlan értékesítést, és mi az, amit nem lehet lefoglalni.

Az adóvégrehajtó nemcsak adó, hanem egyéb tartozás (pl. gyorshajtás miatt kiszabott bírság, szemétdíj-tartozás stb.) ügyében is eljárhat. A helyszíni eljáráson párban dolgozó végrehajtók szolgálati igazolvánnyal igazolják magukat. Az adósnak a helyszínen is van lehetősége megfizetni a fennálló tartozást, melyről a végrehajtók nyugtát állítanak ki. Ha erre mégsem kerül sor, úgy a végrehajtók ingófoglalást kezdeményeznek, azaz az ingatlanban található tárgyakról jegyzőkönyvet készítenek.

A végrehajtók először tisztázzák, hogy az ingatlanban hányan élnek, majd megbecsülik a tárgyak értékét, fényképeket készítenek a lefoglalt ingóságokról. A tulajdonos és családtagjai továbbra is használhatják azokat, de szándékosan nem rongálhatják meg, nem adhatják, és ajándékozhatják el. Ha ezt mégis megteszik, az adóhivatal feljelentést tesz a rendőrségen.

Vannak viszont olyan ingóságok, amelyekből, ha egy darab van, nem lehet lefoglalni, például mosógép, hűtőszekrény, nélkülözhetetlen konyhai felszerelés, és vannak olyan tárgyak, amelyek nem piacképesek, elhasználódtak. Minden lakónak saját használatra meg kell hagyni egy ágyat, egy széket, asztalt, és a szükséges személyes ruházatot. A gyermekek ruháit, játékait, eszközeit nem foglalhatják le a végrehajtók.

A foglalást követő 30 napon belül az adós még kifizetheti tartozását, vagy kérhet részletfizetést, esetleg kérheti a tartozás törlését, ha azt a törvényben meghatározott feltételek megengedik. Ha mégsem sikerült a tartozást rendezni, akkor a kisebb tárgyakat a végrehajtók elszállítják, a nagyobbakat pedig a tulajdonos beleegyezésével otthagyják, és fotóikat az adóhivatal elektronikus árverési felületére feltöltik. Az árverési hirdetmény az árverés megkezdése előtt legalább 20 napig látható az interneten.

Lehetőség van arra is, hogy az adós által megnevezett személy az árverés előtt megvásárolja a tárgyakat a jegyzőkönyvben korábban megállapított értéken.
Az árverések reggel 8 órakor indulnak, ha addig mégis sikerül kifizetni a tartozást, az árverés nem jön létre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya