Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2014. Július 22. 05:02, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség (OPH)

Micsoda??? Macskaürülékkel gyógyítanák a rákot

Micsoda??? Macskaürülékkel gyógyítanák a rákot

A macska bélrendszerében élősködő egysejtű parazitából, a Toxoplazma gondii egyfajta laboratóriumi mutációjából készítettek amerikai tudósok rákellenes oltást.

Az egészséges emberi immunrendszer ugyanis ennek jelenlétében hatékonyan támadja meg a daganatot - adta hírül a Science Daily.

Az egysejtű élősködővel, a Toxoplazma gondii-val egyébként a Föld népességének egyharmada fertőzött. Bár a legtöbb embernek a parazita jelenlététől nincs tünete, néhányan mégis influenza-szerű tüneteket tapasztalhatnak.

'Az egészséges ember immunrendszere olyan módon támad a parazitára, ami hasonlít a rákos sejtek kiváltotta immunválaszra' - mondta David J. Bzik, a Dartmouth-i Geisel Orvosi Egyetem mikrobiológus-immunológusa. Jelenlétére tulajdonképpen úgy reagál a szervezet, hogy természetes ölősejteket és citotoxikus T-sejteket állít elő. Ezek a sejtek pedig felveszik a harcot a daganattal szemben. A rák azonban leállíthatja a szervezet védekező mechanizmusát, azonban ha T. gondiit juttatnak a rák környezetébe, az újraindíthatja az immunreakciót.

A klinikai kísérlethez a szakemberek a T. gondii genetikailag módosított változatából oltóanyagot készítettek. A szakemberek szerint a cps nevű vakcina biztonságos, azonban még számos vizsgálat szükséges a piacra kerülése előtt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.