Városlista
2022. július 2, szombat - Ottó

Hírek

2012. Július 10. 06:11, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Miért égünk le?

Miért égünk le?

A leégés azt jelzi, hogy jól érezte magát a napon, bár egy kissé figyelmetlen volt. Vajon mi megy ilyenkor végbe sejtjeinkben, ami a fájdalmat és a piros gyulladást/égést okozza? Kiderül a Fox News összeállításából.

A kutatók ezúttal ugyanis felfedeztek egy molekuláris jelet, ami a leégést okozhatja. Amikor a bőrsejtek ultraibolya sugárzásnak vannak kitéve, akkor az RNS egy speciális formája, az úgynevezett mikro RNS sérül - állapította meg a tanulmány - ez okozza a leégést.

Ezt a sérülést tehát a napozás általi leégés okozza, amely gyulladáshoz vezethet a környező sejtekben. A leégés tehát tulajdonképpen a szervezet immunválasza, amit a sejtekben károsodott RNS vált ki a környező sejtekből.

A környező egészséges sejtek viszont segítenek a káros részek lebontásában úgy, hogy gyulladásos választ adnak az égésre. A folyamat célja, hogy a napkárosodott sejtek eltávolodjanak annak érdekében, hogy ne rákosodjanak el.

Címkék: életmód

Ezek érdekelhetnek még

2022. Július 01. 15:05, péntek | Életmód

Sikeresen varrták vissza egy férfi fél kézfejét és három ujját Pécsen

Otthonában folytathatja gyógyulását az a férfi, akin a pécsi klinikán hajtottak végre sikeres kézvisszaültetést, miután három ujját és fél kézfejét levágta egy faaprítógép Zalalövőn múlt vasárnap

2022. Június 30. 19:10, csütörtök | Életmód

Az egész Marsot körbefotózta a kínai űrszonda

A Mars egész felszínét körbefotózta a kínai Tienven-1 űrszonda és a Csu-Zsung marsjáró tavaly május óta - közölte a kínai űrhivatal szerdán.

2022. Június 29. 10:02, szerda | Életmód

A folyadékpótlásnál a sóbevitelre is figyelni kell!

A kánikulában a folyadékpótlásnál a sóbevitelre is fontos figyelni, olyan vizet érdemes fogyasztani, amelynek nátriumtartalma legalább 50 milligramm literenként

2022. Június 25. 17:02, szombat | Életmód

A növény- és állatvilágot, a műanyag és faanyagokat is károsítja az UV-sugárzás

Nem csak az emberi egészségre nézve jelent veszélyt, a növény- és állatvilágot, a műanyag és faanyagokat is károsítja az UV-sugárzás