Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2012. Március 29. 17:33, csütörtök | Helyi

Mindent Isten Nagyobb Dicsőségére (MIND)

Mindent Isten Nagyobb Dicsőségére (MIND)

Dobroszláv Lajos festőművész neve fogalomnak számít mind Tatán, ahol 44 éven át élt és működött, mind a felsőgallaiak körében, ahol 16 évet töltött el.

Tudjuk jól, hogy Dobroszláv Lajos mélyen vallásos ember volt, ám hogy vallásos festő lett volna, kevésbé egyértelmű. Egyetlen vallásos kompozíciójáról sem tudunk, talán éppen azért, mert nem is festett ilyen tárgyú alkotást. Sem bibliai témák, sem Krisztus- vagy Mária-képek nincsenek az életműben. Minden képére ráírta viszont életének jelmondatát : MIND (Mindent Isten nagyobb dicsőségére - Loyolai Szent Ignác fohásza). Nemcsak akvarelljein, de olajképein is, ceruzával írva, sőt vázlatain, vázlatfüzetének lapjain is megtaláljuk ezt a jelzést. A családi legenda szerint az egyik akadémiai mester szólította fel tanítványait, hogy válasszanak maguknak jelmondatot, vezérfonalként, alkotói hitvalásként. Dobroszláv Lajos életműve tehát olyan értelemben vallásos, hogy minden egyes alkotását, vonalát, munkáját Istennek ajánlja. A Dobroszláv-életművek egy Istennek szentelt alkotások, ezen az alapelven nyugszik, erre épült fel. Így forr egybe művész és műve.

Schmidt Csaba köszöntötte Felsőgallán megjelent Dobroszláv családot, és a tisztelt egybegyűlteket. Majd a köszöntő után leleplezték először azt a márványtáblát, amelyet arra a házra függesztettek fel, ahol a művész lakott és egyben alkotott is.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya