Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2017. Április 08. 00:00, szombat | Helyi

Mindig józanul!

Mindig józanul!

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság jó tanácsai:
Ne üljön ittasan a volán mögé! Megmondjuk azt is, miért!

Ünnepi időszakok alatt a rokonaikat, szeretteiket felkeresni szándékozók tízezrei, általában a forgalom növekedése és az utak viszonylagos zsúfoltsága rejti a legnagyobb közlekedésbiztonsági kockázatot, addig Húsvét alatt az ittasan okozott közúti balesetek számában figyelhető meg növekedés.

Az ünnepléssel, a szórakozással és a jó kedvvel kapcsolatban természetesen maximálisan egyet lehet érteni. Ugyanakkor az már nagyon nagy gond, hogy ilyenkor a szeszesital fogyasztás és az azt követő autóvezetés sokak szemében a „még belefér” kategóriába tartozik, gondolva, hogy „úgy sem lesz semmi baj”.

Őket szeretnénk tájékoztatni arról, hogy márpedig az alkohol és a biztonságos járművezetés összeegyeztethetetlen fogalmak!

Nem véletlen, hogy az ittas járművezetés az Európai Unióban és Magyarországon egyaránt a közutak második legfőbb gyilkosának számít (ezen a szomorú listán csak a gyorshajtás előzi meg).

Az ittas vezetők - a befolyásoltság szintjétől és egyéb tényezőktől függően - általában nem képesek a jármű biztonságos vezetésére. Ennek oka, hogy a szeszesital (valamint a kábítószer) fogyasztásának számos olyan hatása van, amely korlátozza, vagy teljességgel lehetetlenné teszi a biztonságos közlekedést.

Szeszesital fogyasztás hatására növekszik az észlelési idő, tompulnak a reflexek, lassabban mozognak a szemet mozgató izmok, s a mentalitásban is kedvezőtlen változások történnek. Mindezek mellett a jármű kezelésében, egyenesben tartásában, a veszélyek észlelésében, valamint elhárításának képességében is kedvezőtlen változások történnek, melyek az alkoholos befolyásoltság növekedésével tovább fokozódnak. További jelentős kockázatot jelent az, hogy az ittas vezetők általában a megengedett sebességet is túllépik.

El kell oszlatnunk azt a tévhitet, hogy az alkohol fogyasztását követő néhány órás pihenés, vagy nehéz, zsíros étel fogyasztása „csodát tesz”. Mert ezek az állítások nem fedik a valóságot. A bizonytalan úttartásra, valamint az elégtelen helyzetfelismerésre utaló frontális balesetek, árokba csúszások, fának ütközések, elsőbbség meg nem adások, gyalogos gázolások igazolják azt, milyen veszélyes ittas állapotban a volán mögé ülni.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy Húsvét időszakában általában több az ittas járművezető. A kockázatot tovább növeli, hogy ilyenkor az utak is zsúfoltabbak az átlagosnál. Ezért mindenkinek javasoljuk, aki útra kel, hogy türelmesen, a szabályokat megtartva, egymást tisztelve közlekedjenek, nagyobb menetidővel számoljanak, s a járművezetők egyetlen korty szeszesitalt se fogyasszanak a vezetés előtt, illetve alatt.

Az ünnepek időszakában a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság
fokozott közúti ellenőrzést tart a megyei útjain.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya