Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. November 14. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Minimálbér - MSZOSZ: távol kerültek egymástól az álláspontok a bértárgyalásokon

Minimálbér - MSZOSZ: távol kerültek egymástól az álláspontok a bértárgyalásokon

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke szerint a két kiigazító csomaggal nehezebbé váltak a jövő évi bérekről szóló tárgyalások, amelyeken most erős feszültség uralkodik, nagyon távol kerültek egymástól a munkaadók és a munkavállalók álláspontjai. Az ÁFEOSZ elnöke azt mondta: a gazdasági helyzet nem teszi lehetővé a béremelést.

Pataky Péter az MTI-nek kedden elmondta: az MSZOSZ mindig a megállapodás céljával ül le a tárgyalóasztalhoz a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF), és azt is szeretné, ha nemcsak a minimálbérről és a garantált bérminimumról egyeztetnének, hanem az országos bérajánlásról is.
Utóbbi kapcsán kiemelte: azért lenne fontos a bérajánlásról is megállapodni, hogy segíteni, orientálni tudják a munkaadókat a helyi bértárgyalásokon.
Jó megoldás lenne az MSZOSZ elnöke szerint, ha a kormány olyan, adórendszert érintő lépéseket tenne, amelyek növelnék a béreket, de nem jelentenének további terheket a munkaadóknak. Hozzáfűzte: tagszervezeteik megkérdezése alapján azt látják, a cégek körében is nagy a bizonytalanság a 2013. évi bérekkel kapcsolatban, mivel már elkezdődött a jövő évi üzleti tervek elkészítése.
Pataky Péter elmondta: korábban abban bíztak, hogy november közepére már a bértárgyalások végére jutnak, most azonban félő, hogy nem lesz megállapodás. Az elnök szerint ez az eset akkor lehetséges, ha a munkaadók álláspontja "bemerevedik", és továbbra sem szeretnének bért emelni, vagy csak az infláció alatt. A szakszervezetek számára az elmaradó vagy az infláció alatti emelés nem elfogadható - húzta alá az érdekképviseleti vezető.
Arra a kérdésre, hogy a kormány elfogadhatónak tartotta-e a szakszervezeti oldalnak azt a korábbi javaslatát, hogy a minimálbér 16 helyett 14 százalékkal adózzon, Pataky Péter nemmel felelt. Kifejtette: az adórendszerben speciális, célzott szabályokkal kellene elérni, hogy a bérek úgy emelkedhessenek, hogy a munkaadókat nem terheli a növelés.
A VKF november 19-én tartja következő ülését. Pataky Péter elmondta: arra kérték a kormányt, segítse azzal a bértárgyalások előrehaladását, hogy számszerűsíti, mekkora minimálbér-, illetve béremelkedést tart elképzelhetőnek jövőre.
Zs. Szőke Zoltán, az ÁFEOSZ-Coop Szövetség elnöke az MTI-nek ugyancsak azt mondta: bár folytatódtak a bértárgyalások, az álláspontok nem kerültek közelebb egymáshoz. Kifejtette: a munkaadói oldal álláspontja továbbra is az, hogy jövőre sem a gazdasági növekedés, sem a cégek versenyképessége nem tesz lehetővé béremelést, és nagyobb hangsúlyt kell fektetni a meglévő munkahelyek megőrzésére. Az elnök elmondta: arra kérték a szakszervezeti oldalt, hogy ezt mérlegelje.
Az elnök a béren kívüli juttatások kapcsán elmondta: segítené a bértárgyalásokat a cafetéria utáni járulék csökkentése. Zs.Szőke Zoltán elvi szinten megfontolandónak nevezte a szakszervezetek azon javaslatát, hogy adórendszerbeli változtatásokkal kellene elősegíteni a munkavállalói bérek emelkedését. Hangsúlyozta, hogy a munkahelyvédelmi akcióterv is segíthet a munkahelyek megőrzésében jövőre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk