Városlista
2024. augusztus 30, péntek - Rózsa

Hírek

2013. November 18. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Mintegy 70 ifjú balettnövendék szerepel A diótörő előadásain

Mintegy 70 ifjú balettnövendék szerepel A diótörő előadásain

A Magyar Táncművészeti Főiskola (MTF) mintegy 70 ifjú balettnövendéke szerepel az Operaházban A diótörő előadásain, amelyeken idén először az elsőévesek is szerephez jutnak. A táncakadémia hat évfolyamának ifjú balettművészei Janics Evelyn mesternő vezetésével az ősz közepe óta próbálnak a karácsonyi mesebalettre - közölte a tanintézet az MTI-vel.

A diótörő az MTF növendékeinek hagyományos darabja, amelyben egerek, kiskatonák, lovasok, denevérek, lepkék, babák, bohócok, kislányok és kisfiúk szerepében mutatkozhatnak be az ifjú tehetségek. Az intézmény diákjai 1950 óta rendszeresen szerepelnek az operaházi előadásokon a két intézmény közötti együttműködésnek köszönhetően, ami nagyszerű lehetőség a hallgatók számára, hogy a színpadi rutint előadás közben szerezzék meg.

A karácsonyi időszakban a világ színpadain E.T.A. Hoffman 1892-ben írt mesebalettjének számos feldolgozása látható, amelyben a fő karakterek néha más-más néven szerepelnek, a diótörő herceg egérkirály felett aratott győzelme azonban állandó.

A klasszikus balett-irodalomban nincs még egy olyan darab, amely lehetőséget adna arra, hogy a növendékek együtt nőjenek fel a darabbal, évről-évre gyarapodjon szakmai tudásuk egy-egy szerep eltáncolásával. Aki 4-5 évvel ezelőtt még csak gyermekszereplő volt, később már a vezető karaktereket is eltáncolhatja - olvasható a közleményben.

A diótörő november 17. és december 30. között összesen 23 alkalommal lesz látható a Magyar Állami Operaházban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 29. 13:44, csütörtök | Belföld

Nem enyhül sem az aszály, sem a forróság

A kapásnövények gyenge terméskilátásán már egy kiadós eső sem segítene, a repce vetéséhez azonban nagy szükség lenne csapadékra, de erre a következő napokban sem mutatkozik számottevő esély

2024. Augusztus 28. 20:07, szerda | Belföld

NATO: a szövetségesek megújították ígéretüket Ukrajna védelmének megerősítésére

A NATO-tagországok elítélték Oroszország \"válogatás nélküli csapásait\" Ukrajnában, és megerősítették elkötelezettségüket Ukrajna védelmének további erősítése mellett

2024. Augusztus 28. 14:10, szerda | Belföld

Független vizsgálat tárja fel a Keleti pályaudvarnál történt vonatkisiklás okait

Egy független vizsgálat tárja fel a Keleti pályaudvarnál történt vonatkisiklás okait - mondta a MÁV kinevezett vezérigazgatója szerda reggel az M1 aktuális csatornán.

2024. Augusztus 28. 06:00, szerda | Belföld

Rétvári Bence: 13 millió tankönyvet osztanak ki ingyenesen az idei tanévkezdésre

Az idén csaknem 13 millió tankönyv jut el ingyenesen a köznevelésben és a szakképzésben tanuló diákokhoz a tanévkezdésre - közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Budapesten.