Városlista
2024. augusztus 3, szombat - Hermina

Hírek

2012. Október 18. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Mit árulnak el a fogak az agyról?

Mit árulnak el a fogak az agyról?

Egy új tanulmány rámutatott, hogy a rágás képessége megjósolhatja a demencia kialakulásának a kockázatát. A kutatás keretében a szakemberek 577 páciens fogát vette szemügyre, beleértve azt, hogy milyen könnyen rágtak el egy almát vagy kenyeret - számol be a kutatásról a Fox News.

Az eredmények azt mutatták, hogy akik nehezebben rágtak - függetlenül általános fogászati egészségüktől - több mint kétszer nagyobb valószínűséggel szenvednek kognitív agyi károsodást, összehasonlítva azokkal, akiknek nem volt semmilyen problémájuk a rágással.

Ezért fontos, hogyha ilyen problémát tapasztal, mindenképpen vizsgáltassa ki magát. Ugyanakkor a tanulmány szerzői felhívják a figyelmet arra, hogyha valamilyen problémát tapasztal, először hasonlítsa össze magát kortársaival, s csak akkor van ok nagyobb aggodalomra, hogyha valamilyen képessége a társaihoz képest gyengült.

A következő problémákra érdemes odafigyelni: nehéz járás, memóriaproblémák, emlékezetvesztés, hirtelen fellépő zsibbadás - ezek ugyanis a stroke jelei lehetnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 02. 07:58, péntek | Belföld

A veszprémi helyi közlekedésben áll forgalomba Magyarország első elektromos csuklós autóbusza

A veszprémi helyi közlekedésben áll forgalomba Magyarország első elektromos csuklós autóbusza, a V-Busz Kft. három elektromos járművel zöldíti a város közösségi közlekedését.

2024. Augusztus 02. 07:55, péntek | Belföld

Hétvégén meleg idő várható, záporokkal, zivatarokkal

Hétvégén meleg idő várható, de több helyen kialakulhat zápor, zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

2024. Augusztus 02. 07:46, péntek | Belföld

Dömötör Csaba: évi 60-80 milliárd forintot hozhat az országnak a reptér

A becslések szerint a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér a jövőben évente akár 60-80 milliárd forintot hozhat az országnak - írta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára csütörtökön a Facebook-oldalán.

2024. Augusztus 01. 07:50, csütörtök | Belföld

OKF: ma indulnak a magyar tűzoltók Észak-Macedóniába

Csütörtök reggel indulnak azok a magyar tűzoltók Észak-Macedóniába, akik segítenek az erdőtüzek megfékezésében.