Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2024. Március 20. 13:35, szerda | Belföld
Forrás: MTI

MNB: lendületesen indult a lakásbiztosítási kampány

MNB: lendületesen indult a lakásbiztosítási kampány

Lendületesen indult a márciusi lakásbiztosítási kampány, az első két hét adatai alapján csaknem 100 ezer új biztosítást kötöttek, több mint 60 ezret pedig újrakötöttek az ügyfelek

- mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a jegybank szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Az MNB arra számít, hogy legalább 200 ezer új vagy megújított lakásbiztosítási szerződést kötnek a fogyasztók a kampány során - jelezte Kandrács Csaba.

Bejelentette azt is, hogy a jegybank ezentúl a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás indexének mintájára negyedévente a lakásbiztosítási díjak alakulását bemutató indexet is közzétesz.

Tavaly a negyedik negyedévben 56 ezer forint volt a lakásbiztosítási szerződések átlagdíja, 18 százalékkal több, mint 2022 utolsó negyedévében. Eközben a kárráfordítás 35 százalékkal nőtt, tehát a díjemelkedés ütemét meghaladta a kárkifizetések növekedése - ismertette Kandrács Csaba.

A minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítások átlagdíja 51 ezer forint volt 2023 negyedik negyedévében, 9,5 százalékkal kedvezőbb az átlagos lakásbiztosítás éves díjánál, ugyanakkor a kárráfordítás 19 százalékkal volt magasabb, így a fogyasztóbarát otthonbiztosítások jobb szolgáltatást nyújtanak az ügyfeleknek - jelezte az MNB alelnöke.

A 3 millió, állandóan lakott ingatlanra kötött lakásbiztosítás 82 százaléka, 2,5 millió nyújt teljeskörű - ingatlan és ingóság - fedezetet. A társasházbiztosítások csaknem 1,2 millió otthonra nyújtottak fedezetet tavaly év végén, ezek átlagos éves díja albetétenként 28 ezer forintot tett ki. A csak ingóságra kötött lakásbiztosítások száma 386 ezer, átlagos éves díjuk 23 ezer forint volt. A jellemzően vidéken található, nem lakott ingatlanokra is van lehetőség lakásbiztosítást kötni, a szerződések száma több mint 200 ezer volt 2023 végén - ismertette.

Az MNB alelnöke felhívta a figyelmet, hogy az egyes szerződések díja jelentősen eltérő lehet. A márciusi lakásbiztosítási kampány a felénél tart, van lehetőség kedvezőbb biztosítás kiválasztására és átszerződésre - hangsúlyozta.

Nagy Koppány, az MNB biztosítás- és pénztárfelügyeleti igazgatója elmondta: a kampány első felében a 160 ezer új vagy megújított szerződés mellett több mint 63 ezer régebbi biztosítást töröltek. A jegybank arra számít, hogy a hazai lakásbiztosítások száma emelkedni fog a kampány hatására.

Jelezte azt is, az adatokon már látszik, hogy a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítások ár-érték aránya kedvezőbb.

A jogszabály szerint a meglévő lakásbiztosítási szerződéseket az évfordulójuk mellett az idén márciusi lakásbiztosítási kampányban is fel lehet mondani, és minden egyéb kötelezettség nélkül másikat lehet kötni.

Címkék: Lakásbiztosítás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során