Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2011. Szeptember 06. 07:45, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Molekula méretű a legkisebb működő elektromos motor

Molekula méretű a legkisebb működő elektromos motor

A kutatóknak sikerült létrehozniuk a világ eddigi legkisebb működő elektromos motorját. A szerkezet egyetlen molekulából áll, így csupán egy milliárdod méter átmérőjű.

A tudósok már korábban is alkottak molekulányi rotorokat, de ez az első, amely önálló működésre képes elektromos áram segítségével. A mikroszkopikus motort az elképzelések szerint elsősorban a nanotechnológiában és az orvostudományban hasznosíthatnák, ahol kisebb folyamatok végrehajtására bőven elegendő a teljesítménye - írja a Nature Nanotechnology.

A kísérletek során egy tiszta rézfelületre helyeztek egy butil-metil-szulfid molekulát, amelynek egyetlen kénatomja pivot motorként kezdett működni elektromos energia hatására. A elektronmikroszkópos vizsgálat szerint a fordulatszáma másodpercenként elérte a 120-at.

A tudósok szerint a motor segítségével létrehozhatják a világ legkisebb gépét, amelyet a molekula hajthatna meg. Jelenleg azonban a fejlesztők elsődleges célja, hogy bekerüljenek a Guiness Rekordok Könyvébe.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: tudós

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 08:15, kedd | Belföld

Ötven tartalékos kezdi meg az alapkiképzést Szentendrén

Mintegy ötven fiatal kezdi meg hétfőn az egységes alapkiképzést a szentendrei Görgey Artúr laktanyában - mondta el a közmédiának Huszár Ferenc ezredes hétfőn a helyszínen.

2024. Július 16. 08:14, kedd | Belföld

Tizenhat vármegyében és 6 budapesti kerületben irtják a szúnyogokat a héten

Tizenhat vármegye négyszáznegyvennégy településén és Budapest hat kerületében lesz a héten szúnyoggyérítés - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.

2024. Július 16. 08:09, kedd | Belföld

Idén is számos útszakasz újul meg a Magyar Falu Program keretében

Tízmilliárd forintból folytatódik országszerte a mellékutak állapotának javítása - közölte a Miniszterelnökség hétfőn az MTI-vel.